curry

Snelle Thaise curry van Janny van der Heijden

Met wat snelle handgrepen en de juiste ingrediënten achter de hand hoeft koken echt niet lang te duren, of ingewikkeld te zijn. Currypaste is kant en klaar in 3 kleuren te koop: rood , groen en geel. En met een blik tomatenblokjes en kokosmelk in de voorraadkast is er last minute snel iets te maken. Wie ook nog garnalen of bijvoorbeeld zalm  in de diepvries heeft kan zó aan de slag. De garingstijd van de garnalen is afhankelijk van de grootte. Worden er al gare (diepvries) garnalen gebruikt, warm ze dan alleen kort mee in de saus anders worden ze taai.

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 ui
  • 1 stukje gemberwortel
  • zonnebloem of olijfolie
  • 1-2 eetlepel currypasta
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • enkele limoenblaadjes
  • 2 deciliter kokosmelk
  • 300 gram kippendij- of gewone kipfilet in stukken
  • 250-300 gram (rauwe) garnalen
  • koriander of andere kruiden

Bereidingswijze:

Pel en snipper de ui. Schil het stukje gemberwortel en rasp het.

Fruit de uisnippers in de olie zacht. Voeg gemberwortel en currypaste toe en fruit samen nog enkele minuten.

Laat de tomatenblokjes uitlekken (gebruik het vocht voor een saus of soep) en voeg de blokjes bij de uisnippers en geraspte gember in de pan. Schenk de kokosmelk hierbij, voeg de limoenblaadjes toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de kip toe en laat enkele minuten pruttelen. Proef de saus en voeg eventueel wat extra currypaste of wat kokosmelk  (of  water) toe.

Voeg de garnalen aan de saus toe en laat ze in de saus gaar worden. Bestrooi de curry met gehakte koriander of andere kruiden die voorhanden zijn: peterselie, koriander, bieslook of gehakte munt.

Lekker met rijst of met Naanbrood.

Zelf currypaste maken?

  • 3 flinke tenen knoflook, gepeld
  • 1 klein bosje koriander, alleen de steeltjes
  • 1-2 rode pepers
  • komijn en eventueel korianderzaad
  • 1 limoen, geraspte schil

Wrijf in een vijzel de tenen knoflook, de steeltjes van de koriander, de rode peper en de geraspte limoenschil tot een geurige pasta.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie