tiramisu

Tiramisu van Anna Yilmaz

Voor haar befaamde tiramisu bakt Anna de lange vingers zelf. Mocht u dit te ingewikkeld vinden koop dan gerust een pak lange vingers in de supermarkt, die doen het ook heel goed in dit recept.

Ingrediënten ( voor 4-6 personen):

Van de ‘lange vingers’:

  • 2 eiwitten
  • 30 gram suiker
  • snufje zout
  • 2 eidooiers
  • 30 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 10 gram maïzena

Voor de vulling:

  • 4 eieren
  • 75 gram suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 125 milliliter slagroom
  • 125 milliliter sterke koffie
  • 2 blaadjes gelatine
  • scheutje amandellikeur
  • scheutje koffielikeur
  • cacaopoeder

Bereidingswijze:

Van de ‘lange vingers’: 

Verwarm de oven voor op 190 graden, hete lucht.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom samen met 30 gram suiker en een snufje zout stijf. Klop in een andere kom de eidooiers met de andere 30 gram suiker op tot een luchtig mengsel. Voeg de eidooiers toe aan de eiwitten en spatel dit rustig door elkaar. Zeef de bloem en de maïzena en voeg bij het mengsel. Spatel dit ook rustig door elkaar.

Schep het beslag in een spuitzak en spuit op een bakplaat bekleed met bakpapier lange banen. Zorg voor voldoende tussenruimte want het zet nog uit met het afbakken. Strooi er nog wat suiker overheen en bak de ‘lange vingers’ in 10-12 minuten goudbruin. Laat ze daarna afkoelen op een rooster (mocht u het moeilijk vinden om lange vingers te maken dan kunt u natuurlijk altijd een pakje in de supermarkt kopen).

Van de vulling:

Klop de eidooiers op met de suiker (de eiwitten heeft u niet nodig).

Doe wat koud water in een kommetje en wel daar de blaadjes gelatine in. Verwarm 50 milliliter slagroom in een pannetje en voeg daar de gelatine aan toe, roer alles goed door en laat het afkoelen.

Klop de rest van de slagroom op samen met de mascarpone. Voeg naar smaak wat amandellikeur en koffielikeur toe. Als laatste mengt u het gelatinemengsel erdoorheen.

Opbouwen tiramisu:

U kunt hiervoor glaasjes gebruiken of een mooie schaal.

Leg een aantal lange vingers op de bodem en giet daar wat koude sterkte koffie overheen. Als u wilt kunt u de koffie nog mengen met wat amandellikeur. Giet daar de helft van de vulling op en leg daar weer wat lange vingers op. Giet de andere helft van de vulling erop en zet de glaasjes/schaal in de koelkast zodat het kan opstijven. Dit duurt ongeveer 2 uur.

Om de tiramisu te versieren gebruikt u wat cacaopoeder, eventueel ook nog wat stukjes lange vinger.

Variatie tip:  om de tiramisu op te fleuren is het lekker om tussen de laagjes mascarpone wat gebakken peer te doen. U snijd hiervoor een peer, die niet al te hard is, in kleine blokjes. Smelt wat roomboter in een koekenpan en voeg de peer toe, als de peer rondom gebakken is strooit u er wat suiker op. Zet het vuur lager anders verbrand de suiker. Laat afkoelen en voeg dit toe aan de tiramisu.

(Bron: Anna Yilmaz)

Geef een antwoord