Lasagne uit de hapjespan van Janny van der Heijden

Lasagne kan volgens Janny van der Heijden ook heel eenvoudig, gewoon in de hapjespan op het fornuis worden gemaakt. Varieer eens met de vulling en vervang de spekblokjes bijvoorbeeld door (geweekte) gedroogde paddenstoelen of voeg verse champignons toe. Het belangrijkste is de hoeveelheid vocht. Bij gedroogde plakjes iets meer dan bij verse pasta. De verse pasta is sneller gaar en neemt iets minder vocht op.

Ingrediënten (4 personen):

  • 75 gram spekblokjes
  • 1 grote ui
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 500 gram rundergehakt
  • zout, peper
  • Italiaanse keukenkruiden (gedroogd)
  • ongeveer 700 milliliter sugocasa  of basistomatensaus
  • 1 pak gezeefde tomaten of blik kerstomaten op sap
  • 250 gram gedroogde lasagneplakken of ongeveer 400 gram verse lasagne
  • 1 bol mozzarella
  • geraspte kaas
  • verse basilicum blaadjes

Bereidingswijze:

Laat de spekblokjes op lage stand in de hapjespan smelten. Ze hoeven niet knapperig te worden. Pel intussen de ui en teen knoflook en snijd de uit in stukken en pers de knoflookteen uit. Strooi ze bij de spekblokjes en laat zachtjes meebakken. Snijd intussen de peper in de lengte doormidden en haal de pitjes met de punt van het mes weg. Snijd de peper in stukjes en doe ze  bij de spekjes en uisnippers in de pan. Doe nu het gehakt in de pan en druk het met een spatel in stukken. Roerbak het gehakt rul en mooie bruin. Breng op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden.

Schenk de tomatensaus in de pan, roer goed door en schenk dan de gezeefde tomaten of het blik kerstomaatjes hierbij. Voeg een flinke scheut water toe en breng aan de kook en draai de warmtebron dan laag.

Breek nu elke keer een plak gedroogde lasagne boven de pan in tweeën en duw in de saus. Of neem stukken verse pasta. Ga zo door met alle plakken en zorg dat de stukken lasagne zo goed mogelijk verspreid worden. Zie er op toe dat ze ondergedompeld blijven in de saus. Leg een deksel op de pan en laat ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen tot de lasagne plakken (beet)gaar zijn.

Scheur of snijd de mozzarella in stukken en verdeel over de pan. Bestrooi met geraspte kaas. Leg het deksel op de pan terug tot de mozzarella gesmolten is. Strooi vlak voor het serveren de basilicum over de lasagne.

(Bron: Janny van der Heijden / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie