watertekort

Zo verbruikt u minder water tijdens een watertekort

Na langere tijd droogte kan er een watertekort ontstaan in ons land. Er worden dan verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de problemen niet nog meer toenemen. Zo wordt het water via wettelijke afspraken verdeeld en wordt er aan Nederlanders gevraagd om zo spaarzaam mogelijk te zijn. We geven tips hoe u op een makkelijke manier zelf ook meehelpt met besparen. 

Wat houdt een watertekort in?

Er zijn in Nederland 3 niveaus die aangeven hoe dreigend de droogte en daarmee het tekort aan water is:

  • Niveau 1: dreigend watertekort
  • Niveau 2: feitelijk watertekort
  • En Niveau 3: nationale crisis

Daarvoor wordt gekeken naar de waterstanden, de verdamping en het verbruik. Wanneer de vraag groter is dan de beschikbaarheid van water van geschikte kwaliteit, is er sprake van een watertekort. Er treedt dan een verdeelplan in werking. Waarbij onder andere de dijken beschermd worden. De levering van drinkwater komt daarbij niet in gevaar. Niveau 3, een nationale crisis, komt gelukkig niet zo vaak voor in ons land. De laatste keer is in 2003 geweest. De energievoorziening is toen in gevaar gekomen, maar nu zal dat niet meer zo snel gebeuren. Er zijn sindsdien namelijk maatregelen genomen om dat op te vangen.

Naast de wettelijke, landelijke maatregelen volgt bij een watertekort dus het verzoek aan iedereen om goed na te denken over waterverbruik. We hebben maatregelen op een rij gezet die u daarbij kunnen helpen.

Douche of bad?

Een bad vullen kost ongeveer 120 liter water en bij het douchen wordt zo’n 65 liter water gebruikt. Het scheelt dus veel om een bad even achterwege te laten. Die 65 liter per douchebeurt is gebaseerd op 9 minuten douchen. Door tijdens een watertekort ook nog wat minder lang onder de douche te staan, wordt er nog veel meer water bespaard. Bij 5 minuten douchen bespaart u al snel 32 liter water. Naast water bespaart dit u overigens ook energie, wat weer een prettige bijkomstigheid is wanneer de energieprijzen hoog zijn. Extra water bespaart u door een waterbesparende douchekop te gebruiken. En laat u normaal koud water weglopen totdat het warm genoeg is om onder te staan? Vang dat dan op, zodat u het voor andere dingen kunt gebruiken.

Water opvangen in de gootsteen

Ook wanneer u op andere plekken in huis de kraan gebruikt kunt u dit opvangen. Bijvoorbeeld bij het spoelen van de groente of wanneer u uw handen wast. Water met zeep kunt u gebruiken om het toilet door te spoelen, de rest om bijvoorbeeld planten mee water te geven.

Minder wassen

Spaar uw was op, zodat het wat later en met meer tegelijk gewassen kan worden. Kijk daarnaast goed hoe vuil uw was is. Vaak volstaat het uithangen ervan, zodat u het nog een keer kunt dragen. Of bij niet al te vieze was een kort programma, om het weer fris te krijgen.

De droger als watervoorziening

Het water uit de opvangbak van de droger is nog prima te gebruiken. Geef het bijvoorbeeld aan de planten of maak er mee schoon.

Servies hergebruiken

Probeer servies zo mogelijk nog een keer te gebruiken. Een glas voor water kunt u bijvoorbeeld de hele dag gebruiken. Minder glazen betekent minder afwas en dus minder water.

Slim afwassen

Over het algemeen verbruikt een vaatwasser net wat minder water dan wanneer er met de hand afgewassen wordt. Zorg er dan wel voor dat de vaatwasser zo vol mogelijk zit, want qua energie is de vaatwasser vaak weer net wat minder zuinig. In een eerder artikel zetten we de verschillen uitgebreider op een rij.

Auto even niet wassen

Het is niet aan te raden de auto te lange tijd niet te wassen, maar het even uitstellen tijdens een watertekort kan natuurlijk wel. Of pak enkel de vieste plekken aan en gebruik daar maximaal 1 emmer water voor. Bijvoorbeeld in het geval van vogelpoep of resten van insecten op de auto.

Water besparen in de tuin

In de tuin is er veel winst te maken op het verbruik van water. Sproei om te beginnen minder vaak, maar wel langdurig genoeg. In een eerder artikel vertellen we hoe u zo efficiënt mogelijk (weinig) water geeft. Door de tuingrond te bedekken, bijvoorbeeld met een laag houtsnippers, schelpen, cacaodoppen, gemaaid gras of grind, blijft de bodem koeler en vochtiger. Daarnaast helpt het voor de langere termijn goed om een regenton te gebruiken, een wadi aan te leggen en wat meer planten in de tuin te zetten die tegen droogte kunnen.

Opzetzwembaden

Om een groot opzetzwembad te vullen is volgens drinkwaterbedrijf Vitens al gauw 2.500 liter water nodig. Tijdens een periode van watertekort kunt u dat dus beter even niet doen. Bij kinderbadjes is normaal het advies het water na 2 á 3 dagen te verversen. Doe dit dus niet elke dag en zorg met een afdekking en een aantal andere maatregelen dat het water zo schoon mogelijk blijft. In een eerder artikel geven we daar tips voor. Hergebruik water waar geen schoonmaakspullen in zitten om de planten water te geven. En gebruik water waar wel reinigingsmiddelen in zitten om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen.

(Bron: archief, Nu.nl, NOS, WWF. Foto: ANP)

Geef een antwoord