langer schoon

Kleding langer schoon en fris (tijdens vakantie), zonder tussendoor te wassen

Er zijn verschillende  mogelijkheden om uw kleding langer schoon en fris te houden, zonder tussendoor te wassen. Makkelijk voor wanneer u tijdens uw vakantie geen gelegenheid heeft om uw meegenomen kleding te wassen. Maar ook voor thuis een goede optie. 

Kledingverfrisser

Een kledingverfrisser combineert het verhullen van onfrisse geurtjes, met het toevoegen van een aangenaam geurtje. Kleding zonder vlekken kunt u zo 1 tot meerdere dagen langer dragen. Heeft u weinig ruimte, of wilt u de verfrisser in uw handbagage meenemen? Giet er dan een deel van over in een kleine, schone parfumverstuiver. In plaats van het gehele kledingstuk, kunt u bijvoorbeeld ook alleen het gebied rondom de oksels inspuiten.

Sprayen met alcohol

U kunt een parfumverstuiver niet alleen vullen met een kledingverfrisser, maar ook met een mengsel van alcohol en water. In een verhouding van 1 deel alcohol en 2 delen water. Alcohol doodt de bacteriën die geurtjes veroorzaken. U kunt hiervoor alcohol gebruiken die te koop is bij de drogist, of een kleine hoeveelheid wodka gebruiken. Dit moet dan wel wodka zijn zonder extra smaakjes of suiker, anders wordt de kleding plakkerig. Doordat de alcohol vervliegt, blijft hier geen geur van achter. Gebruik het wel alleen op materialen waarvan u zeker weet dat ze tegen alcohol kunnen en dus bijvoorbeeld niet op leer, zijde of satijn.

Kleding uithangen voor een langer schoon gevoel

Hang kleding die u nog een keer wil dragen tijdens de nacht op aan een kledinghanger. Liefst buiten, tenzij het kledingstuk dan nat kan regenen. Door de kleding in de badkamer te hangen, terwijl u een douche neemt, raakt u naast geur, ook meteen eventuele kreukels grotendeels kwijt. Ook overdag werkt het goed om kleding buiten te hangen. Dan helpt de zon namelijk ook nog mee, door bacteriën in de stof te doden.

muffe geur
Lees ook: Zo raakt u een muffe geur in (winter)kleding kwijt

Zakje gedroogde lavendel

Neem een zakje gedroogde lavendel mee en leg die tussen uw kleding in de kledingkast, wanneer u de koffer uitpakt. Of laat hem anders met de kleding in de koffer. Bent u toevallig in Zuid-Frankrijk op vakantie, dan kunt u nog meer heerlijk geurende producten met lavendel kopen, die de inhoud van uw koffer lekker laten ruiken. Zoals bijvoorbeeld zeepjes. Ook geurzakjes met andere ingrediënten zijn een prima optie.

Baking soda

Ook een zakje baking soda is handig om van huis mee te nemen, of eventueel te kopen op een vakantieadres. Doet u een muf ruikend kledingstuk een nachtje in een zak, met een beetje van het poeder? Dan is de geur de ochtend erna zo goed als, of zelfs helemaal, verdwenen. U kunt de kleding simpel uitkloppen om het restant van de poeder te verwijderen. Ruiken vooral de oksels sterk, dan kunt u met water ook een papje maken met de baking soda en dit op die plekken aanbrengen. Wanneer het mengsel de ochtend erna opgedroogd is, kunt u het eenvoudig van het kledingstuk kloppen.

In het vriesvak langer schoon

Heeft uw (vakantie)verblijf een koelkast met een vriesvak, dan kunt u uw kledingstuk een nachtje in de vriezer doen. Daardoor bevriezen bacteriën en verdwijnen eventuele onfrisse geurtjes. Laat de kleding enkele minuten opwarmen, voordat u het aantrekt.

Was alleen de vlek met een vlekkenverwijderaar

Door een kleine flacon met vlekkenverwijderaar mee te nemen, kunt u er tijdens uw vakantie kleding met een vlek mee aanpakken. Zonder dat het meteen in de wasmachine moet. Dep de vlek ermee in, laat even intrekken en spoel alleen dat gedeelte uit onder een lopende kraan.

Ook thuis minder vaak wassen

Niet alleen tijdens vakantie kan minder wassen een goede optie zijn. Ook thuis kunt u kleding die niet echt vies is, minder vaak wassen. Het scheelt energie, omdat u de wasmachine niet gebruikt. Daarnaast spaart het de kleding, die daardoor langer meegaat, en het is beter voor het milieu. U kunt, om uw kleding thuis langer schoon en fris te houden, dezelfde tips als hierboven gebruiken.

(Bron: archief, Libelle.be, Woman’s Health Magazine, wikiHow, De Telegraaf, Tips en weetjes. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie