vogelpoep

Effectief vogelpoep en resten van insecten van de auto verwijderen

Voor de levensduur van de lak is het belangrijk regelmatig de auto te wassen en in het geval van vogelpoep en resten van insecten zelfs zo snel mogelijk. We vertellen hoe u dit het beste kunt doen, om schade aan de lak te vermijden.

Schadelijke zuren

Vogelpoep en de lak van uw auto zijn geen goede combinatie. De uitwerpselen bevatten agressieve zuren, die in de lak branden. Die reactie wordt nog heviger bij zonnig weer en grote temperatuurverschillen. Dan vreten de zuren zich letterlijk door de lak heen. Op die manier kan zelfs de grondlak bloot komen te liggen en aangetast worden. Het is daarom zaak vogelpoep zo snel mogelijk te verwijderen. Ook omdat de uitwerpselen zich eenmaal opgedroogd veel lastiger laten weghalen en dan ook krassen kunnen veroorzaken. Datzelfde geldt voor de resten van dode insecten. Ook die zijn schadelijk voor de lak. Heeft u geen tijd om ze meteen te verwijderen, zet uw auto dan in elk geval niet in de zon.

auto
Lees ook: Nooit wassen is slecht voor een auto, maar hoe vaak is het nodig?

Vogelpoep en dode insecten verwijderen

Voor het verwijderen van vogelpoep en insecten kunt u het beste veel water gebruiken. Warm water is daarbij het meest effectief, eventueel met wat afwasmiddel of autoshampoo erin, maar alleen water is vaak al afdoende. Met een spons of natte doek kunt u de resten eerst goed weken. Draag bij voorkeur handschoenen, aangezien vogelpoep ziektekiemen en bacteriën kunnen bevatten. Zijn de plekken erg aangekoekt, dan is wat grondiger weken nodig. U kunt dit doen door er een aantal krantenpagina’s of vellen keukenpapier overheen te leggen en die met water te overgieten, totdat ze compleet vol gezogen zijn. Laat dit een minuut of 20 inwerken en verwijder het papier dan. Meestal kunt u de resten dan eenvoudig met een droge doek verwijderen. Anders kunt u nog eens spoelen met water. Geen zin om zelf aan de slag te gaan, dan is het natuurlijk ook een optie om met de auto door de wasstraat te gaan.

Preventief

Door de auto regelmatig in de was te zetten, wordt die wat minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Wel blijft het ook dan zaak om resten van vogelpoep en insecten zo spoedig mogelijk te blijven verwijderen.

Bron: AD, ANWB, Autoweek, Ohra. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord