waterbesparingstips bij droogte

10 waterbesparingstips in tijden van droogte

Meerdere drinkwaterleveranciers adviseren geen of zo weinig mogelijk drinkwater te gebruiken om de tuin te sproeien of om zwembaden te vullen. Omdat er zoveel extra drinkwater gebruikt wordt, kan de waterdruk verminderen of zelfs helemaal wegvallen. Vitens wil dat de klanten stoppen met tuinen sproeien, zwembadjes vullen en auto’s wassen. Daarnaast moet iedereen kort douchen en alleen ’s nachts de wasmachine inschakelen. Om het waterverbruik te beperken heeft Vitens 10 handige tips. 

Nog nooit zoveel drinkwater gebruikt

Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de “extreem grote drinkwatervraag” tijdens de tropische week van augustus 2020. Volgens de bedrijven is er nooit eerder zoveel drinkwater gebruikt op hete dagen. Zij noemen als voornaamste reden dat heel veel Nederlanders op dit moment vanwege de coronacrisis thuis zijn of op vakantie in eigen land. “Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op”, waarschuwen zij. De waarschuwing geldt voor Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Limburg. Alle drinkwaterbedrijven in deze provincies roepen mensen op om geen tuinen te sproeien en geen grote opzetzwembaden te vullen. “Een groot zwembad in de tuin vraagt 2.500 liter water. Ter vergelijking: een bad vullen kost 120 liter water en bij het douchen wordt 65 liter water verbruikt”, aldus drinkwaterbedrijf Vitens.

Minder of geen waterdruk

De bedrijven vullen elke dag reservoirs met een grote hoeveelheid bereid drinkwater. Dat gaat via leidingen naar de aansluitpunten. Als iedereen tegelijk de kraan openzet om grote hoeveelheden water te tappen, ontstaat er als het ware een file in de waterleiding, legt het Noord-Hollandse PWN uit. Aansluitingen aan het eind van de leiding krijgen dan geen water meer. De bedrijven lossen dat op door de druk op de leiding te verlagen, maar daardoor komt bij iedereen minder water uit de kraan. Of zelfs helemaal geen water meer.

In Zeeland nog geen problemen

Bedrijven die drinkwater maken uit grondwater, zoals Vitens en Waterbedrijf Groningen, mogen niet meer water oppompen dan vergund. Anders kan er onherstelbare schade in de diepe ondergrond ontstaan. Bedrijven als het Zuid-Hollandse Dunea en Evides, die drinkwater leveren in onder andere Zeeland, hebben om die reden nog geen acute leveringsproblemen. Die bedrijven gebruiken namelijk rivierwater voor de waterproductie.

Vang het water op in de gootsteen

Zet in de gootsteen een bak om water op te vangen. Dit kan water zijn wat gebruikt wordt om groenten te wassen of als u uw handen wast. Dit water kunt u weer gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven. Gebruikt u zeep om uw handen te wassen, dan kunt u dat water eventueel nog opvangen om het toilet mee door te spoelen.

Vang het douchewater op

De vorige tip geldt ook voor het douchewater. Vang als u onder de douche gaat het koude water op wat wegspoelt bij het opwarmen van de douche. Ook dit water kunt u aan de planten geven.

Minder wassen

Kijk goed hoe vuil uw was is. Vaak volstaat het uithangen van de was of een kort programma om het weer schoon en fris te krijgen. Tip: heeft u veel gezweet? Laat (sport)kleding dan niet te lang liggen. Door de warmte gaat het stinken en die geur krijgt u er anders niet gemakkelijk uit.

Minder vaak sproeien

Bloemen en planten hebben vaak minder water nodig dan u denkt. Geef de tuin daarom niet elke dag water. In principe volstaat 1 tot 2 keer per week. Of geef selectief water. Bijvoorbeeld hortensia’s en Annabella’s hebben veel water nodig. Maar door de overige planten minder water te geven voorkomt u dat ze ‘lui’ worden of dat wortels gaan rotten.

De droger als watervoorziening

Het water uit de opvangbak van de droger is nog prima te gebruiken. Geef het aan de planten in de tuin, maak er mee schoon of doe het in de wasmachine voor hergebruik.

Gras hergebruiken

Wanneer u het gras maait, kunt u het maaisel in bloemenperken en bij bomen leggen. Het houdt het onkruid weg en zorgt ervoor dat de grond langer vochtig blijft.

Neem een regenton

Mocht het dan toch gaan regenen, dan is een regenton ideaal om het water op te vangen. Dat water kunt u weer gebruiken om de tuin water te geven.

Hergebruik zwembadwater

Met dit weer staat in veel tuinen het kinderbadje of zwembad weer buiten. Het water moet natuurlijk van tijd tot tijd ververst worden. Perfect water om aan de planten te geven. Maak er een spel van en nodig de (klein)kinderen uit te helpen met een gietertje en emmertjes om het te legen en aan de plantjes te geven.

Ga minder in bad

Gaat u graag in bad? Samen? Doe dat iets minder. Scheelt een hoop water. Ga als alternatief samen onder de douche.

Schaduw

Om planten extra bescherming te bieden, kunt u ze het beste zoveel mogelijk in de schaduw zetten uit de wind. Ze drogen dan minder snel uit en hebben dan dus ook minder water nodig.

(Bron: Vitens/Tubantia)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Goudvis says:

    (WATER MET ZEEP ERIN (OOK DOUCHEWATER) KAN WÉL HERGEBRUIKT WORDEN !!! ,
    maar dan niet om planten water te,geven, maar om de wc mee door te spoelen. De eerste opmerking/tip om water te besparen klopt dus niet…. jammer!

      MAX Vandaag says:

      Beste Goudvis, bedankt voor uw reactie en handige aanvulling. We hebben de betreffende tekst aangepast.

    Hyacinthe says:

    Er staat bij mij altijd een emmer in de douche ik gebruik dit water voor de planten, of om te dweilen. En nu met deze hitte en water te kort was ik mij ook gewoon met een washandje .
    Douchen hoeft echt niet iedere dag.

    Sylvia1946 says:

    Zet een grote gieter in de keuken: alles waswater van groente en fruit gaat in de gieter. Maar ook restwater uit koffiezetapparaat en waterkoker gaan in de gieter. Met het water uit de gieter geef in de tuinplanten water.

    Agatha says:

    Het duurt altijd lang voor ik warm water heb, dan vang ik het koude water op om toch te gebruiken.
    Wij douchen 1 x per week en wassen ons haar. Als kind ging je ook maar 1 x per week in de teil.
    We hebben een kunstgebit en hoeven geen tanden te poetsen bij een lopende kraan.
    Water is vanzelfsprekend, maar ook een van de onmisbare dingen, waar we zuinig mee proberen te zijn.