10 waterbesparingstips in tijden van droogte

De droogte houdt aan in Nederland. Langzaam worden de gevolgen van de droogte duidelijk. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) is zelfs bijeengekomen om te overleggen welke maatregelen genomen moeten worden om het schaarser wordende zoeter water goed te verdelen. En dat is nodig, want meteorologen verwachten dat de droogte nog lang niet te einde is.  Waterbedrijf  Vitens heeft om het waterverbruik te beperken 10 handige tips. 

Vang het water op in de gootsteen

Zet in de gootsteen een bak om water op te vangen. Dit kan water zijn wat gebruikt wordt om groenten te wassen of als u uw handen wast. Dit water kunt u weer gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven. Gebruikt u zeep om uw handen te wassen, dan kunt u dat water beter niet opvangen.

Vang het douchewater op

De vorige tip geldt ook voor het douchewater. Vang als u onder de douche gaat het koude water op wat wegspoelt bij het opwarmen van de douche. Ook dit water kunt u aan de planten geven.

Minder wassen

Kijk goed hoe vuil uw was is. Vaak volstaat het uithangen van de was of een kort programma om het weer schoon en fris te krijgen. Tip: heeft u veel gezweet? Laat (sport)kleding dan niet te lang liggen. Door de warmte gaat het stinken en die geur krijgt u er anders niet gemakkelijk uit.

Minder vaak sproeien

Bloemen en planten hebben vaak minder water nodig dan u denkt. Geef de tuin daarom niet elke dag water. In principe volstaat 1 tot 2 keer per week. Of geef selectief water. Bijvoorbeeld hortensia’s en Annabella’s hebben veel water nodig. Maar door de overige planten minder water te geven voorkomt u dat ze ‘lui’ worden of dat wortels gaan rotten.

De droger als watervoorziening

Het water uit de opvangbak van de droger is nog prima te gebruiken. Geef het aan de planten in de tuin, maak er mee schoon of doe het in de wasmachine voor hergebruik.

Gras hergebruiken

Wanneer u het gras maait, kunt u het maaisel in bloemenperken en bij bomen leggen. Het houdt het onkruid weg en zorgt ervoor dat de grond langer vochtig blijft.

Neem een regenton

Mocht het dan toch gaan regenen, dan is een regenton ideaal om het water op te vangen. Dat water kunt u weer gebruiken om de tuin water te geven.

Hergebruik zwembadwater

Met dit weer staat in veel tuinen het kinderbadje of zwembad weer buiten. Het water moet natuurlijk van tijd tot tijd ververst worden. Perfect water om aan de planten te geven. Maak er een spel van en nodig de (klein)kinderen uit te helpen met een gietertje en emmertjes om het te legen en aan de plantjes te geven.

Ga minder in bad

Gaat u graag in bad? Samen? Doe dat iets minder. Scheelt een hoop water. Ga als alternatief samen onder de douche.

Schaduw

Om planten extra bescherming te bieden, kunt u ze het beste zoveel mogelijk in de schaduw zetten uit de wind. Ze drogen dan minder snel uit en hebben dan dus ook minder water nodig.

(Bron: Vitens/Tubantia)

Geef een reactie