droogte

Regen op komst, maar droogte houdt aan

Het heeft alweer een aantal keer hard geregend en ook voor zaterdag 25 augustus 2018 staan plensbuien op het programma. Ondanks de aankomende regen maakt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) zich nog steeds zorgen over de droogte, zo blijkt uit een recent gepubliceerd verslag. Zouter wordend water, vervuild zwemwater én lage waterstanden zijn aan de orde van de dag. 

Huidige situatie

De LCW is een speciale commissie van Rijkswaterstaat en wordt bijeen geroepen als er zich een extreme weersituatie voordoen, zoals deze zomer het geval is. De Commissie bericht middels een droogtemonitor elke donderdag over de actuele droogtesituatie van Nederland. Zo ook op 23 augustus 2018.

Zout IJsselmeer

In deze editie van de droogtemonitor is te lezen dat de zorgen om de droogte nog steeds groot zijn. Zo is het IJsselmeer te zout, waardoor hier op sommige dagen geen potentieel drinkwater  aan onttrokken kan worden. Om ervoor te zorgen dat het zoete water nog zouter wordt, zijn er maatregelen getroffen.

Waterstand van de rivieren

Ook met de waterstand van de Nederlandse rivieren is het niet best gesteld voor de tijd van het jaar. Op de meeste plekken is het waterpeil lager dan normaal, waardoor schepen nog steeds minder zwaar beladen kunnen worden dan eigenlijk de bedoeling is. Hierdoor kunnen er minder goederen vervoerd worden. Met name op de Waal, de Nederrijn en de IJssel is dit het geval.
Dit is slecht nieuws voor de binnenvaart, want het najaar staat voor de deur. Traditioneel staat het water dan op z’n laagst, omdat de Rijn dan vaak weinig water aanvoert. Dit heeft grote gevolgen voor de andere rivieren in Nederland, omdat zij vertakkingen zijn van de Rijn.

Momenteel geld nergens een vaarverbod, maar schippers moeten op sommige plekken wel rekenen op langere wachttijden voor sluizen. Om verzilting (zout worden van het water) tegen te gaan, is het zogenoemde schutregime op sommige plekken aangepast. Hierdoor kan het overschot aan zout water worden afgevoerd.

Kwaliteit van zwemwater

Wie wil gaan zwemmen in natuurwater, kan dit volgens de meest recente droogtemonitor beter niet doen. Op veel plekken is de kwaliteit van het water nog steeds bijzonder slecht door de vorming van blauwalg en andere ziekmakende bacteriën. De buien van de afgelopen tijd hebben hier niets aan veranderd en de situatie soms nóg slechter gemaakt. Vooral in Friesland is de waterkwaliteit  onder niveau.

Bent u van plan om te komende tijd  toch te gaan zwemmen in een plas of meertje? Kijk dan goed of er langs de waterkant een waarschuwingsbord staat. Als dit aanwezig is, kunt u het water beter niet in gaan.

Veel regen nodig

Om de slechte waterkwaliteit, de lage waterstand in de rivieren en de verzilting tegen te gaan, moet het lang en hard gaan regenen. Eerder zegt Rijkswaterstaat al dat er minimaal 3 maanden ’typisch Hollands zomerweer’ nodig is om het neerslagtekort dat er nu is weer aan te vullen. Een unieke situatie, die voor het laatst voorkomt in 1976. In die zomer is het ook warm en regent het amper. Toch is het ook dan niet zo droog als nu.

(Bron: Droogtemonitor LCW)

Geef een reactie