water uit de droger

Waar is het water uit de droger wel en niet voor te gebruiken?

Heeft u een droger met een reservoir? We vertellen wat u wel en juist ook niet met het opgevangen water uit de droger kunt doen.

Droger met een reservoir

Wanneer uw droger is aangesloten op een afvoer, dan gaat het water dat tijdens het drogen vrijkomt verloren. Heeft u echter een droger met een reservoir, dan wordt het water opgevangen en kan het hergebruikt worden. Waarvoor is dat dan vervolgens geschikt?

Is het water uit de droger drinkbaar?

Het water dat vrijkomt tijdens het drogen van de was kan sporen van wasmiddelen en stukjes textiel bevatten. Om die reden is het niet geschikt als drinkwater. Ook kan een reservoir na verloop van tijd een broedplaats vormen voor schimmels en bacteriën. Zeker wanneer u het niet regelmatig leegt of schoonmaakt. Bovendien bevat water na het droogproces geen mineralen meer. Het nadeel daarvan is dat zulk gedemineraliseerd water dan mineralen aan het lichaam onttrekt, wanneer het wordt gedronken.

Water uit de droger wel of niet aan kamerplanten geven?

Ook voor planten is water uit de droger geen geschikte optie. Aangezien het water gedemineraliseerd is, heeft het voor planten geen voedingsstoffen. Om die reden kunt u ze beter kraanwater geven. Of nog beter: regenwater.

Wel of niet in uw strijkijzer gebruiken?

Bij een strijkijzer met een waterreservoir kan kalkaanslag na verloop van tijd voor problemen zorgen. Er wordt dan ook weleens geadviseerd er water uit de droger voor te gebruiken. Dat bevat inderdaad minder kalk, maar aangezien het water daarnaast wel kleine textielvezels kan bevatten wordt het echter ook juist afgeraden, aangezien het de stoomgaatjes kan verstoppen. Daarnaast is het niet geschikt voor apparaten met een antikalksysteem, aangezien het daardoor kan blokkeren.

wasdroger
Lees ook: Wasdroger veroorzaakt meeste woningbranden, bekijk tips om dit te voorkomen

Hieronder vertellen we waar u het condenswater wél voor kunt gebruiken:

Het toilet doorspoelen

Elke keer tijdens het doortrekken van het toilet wordt er 6 tot 10 liter water verbruikt. In plaats daarvan kunt u het toilet ook doorspoelen met water uit de droger.

Schoonmaken

Moet er iets schoongemaakt worden, dan kunt u voor het sopje in plaats van water uit de kraan ook condenswater voor gebruiken. U kunt er bijvoorbeeld de vloer mee dweilen of de badkamer mee soppen.

Handwasje

Voor een handwasje is niet zo veel water nodig en daarvoor kan dus heel goed water uit de droger gebruikt worden. Of wanneer u iets wilt laten voorweken.

Afspoelen

Aan het klussen in huis? Gebruik dan voor het spoelen van kwasten en dergelijke condenswater in plaats van water uit de kraan.

Auto wassen

Om de hele auto te wassen, is het water uit de droger waarschijnlijk niet genoeg. Maar u kunt de auto er wel mooi mee naspoelen. Of de ramen ermee afnemen.

(Bron: archief, RTL Nieuws, Libelle.be, DeLonghi, radio2.be, Creativo, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Reacties (5)

  Adriana2 says:

  Ik doe het water uit de droger altijd in de wasmachine voor de volgende was. Een tip die ik ooit van een installateur kreeg.

  Mieske says:

  Dat lijkt me een goede tip. Ik gebruik het water altijd voor mijn planten/strijkbout. Maar
  Ik ga het vanaf nu in de machine zelf gooien. 😀

   Adriana2 says:

   Wasmachine en droger staan meestal bij elkaar, dus nog reuze makkelijk ook.

  Hanny147 says:

  Ik gebruik het al jaren voor mijn strijkijzer, maar giet het eerst door een stukje oude panty in een lege fles en heb zo altijd strijkwater. Zo blijven alle stofdeeltjes achter in het stukje panty.

  Marloeszoef says:

  Ik doe het water uit de droger ook in de wasmachine voor een volgende was. (Zelf bedacht 🙂
  Maar ik gebruik het wel ook in de strijkbout. Ik bewaar het water in een oude fles strijkwater. Ik giet het erin met een pantysokje onder een trechter, zodat het stof en vezels in het pantysokje blijven hangen.
  Werkt super> ik doe het al jaren en mijn strijkbout is nog steeds goed.