droogte

11 tuinplanten die bestand zijn tegen droogte en hete zomers

Ondanks dat het bij vlagen behoorlijk hevig kan regenen in ons land, hebben we ook steeds vaker te maken met langdurige droogte. Wie op zoek is naar tuinplanten die droogte en hete zomers met gemak overleven, heeft de keuze uit een steeds rijker assortiment. We zetten 11 mooie en sterke opties voor u op een rij.

Duizendblad: Achillea

Door zijn flinke schermvormige bloemen in vrolijke tinten is duizendblad een zomerse verschijning in de tuin. Hij is in vele kleuren te krijgen. Van wit tot zonnig geel en van roze tot oranje en rood. Door de planten elke 3 jaar uit de grond te op nemen, te scheuren en te herplanten zullen zij rijk blijven bloeien. Door uitgebloeide bloemen te verwijderen verlengt u hun bloei tijdens het bloeiseizoen.

Achillea

Kattenkruid: Nepeta

Het prachtige, rijk paars bloeiende kattenkruid is geschikt voor zeer zonnige standplaatsen. Droge grond is geen probleem. Door de plant direct na de bloei terug te snoeien, houdt u hem mooi en stimuleert u een 2e bloei. En ja, zijn naam heeft hij niet voor niets. Katten zijn er dol op, dus als u liever geen katten in de tuin heeft, dan is dit niet de beste keuze. Katten liggen dolgraag in deze plant en de geur is onweerstaanbaar voor ze. Overigens maakt u ook bijen en vlinders blij met deze plant.

Kattekruid

Laurierkers: Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia

De laurierkers kan als solitair aangeplant worden of als haag. Het is een snelle groeier en doordat hij wintergroen is, zorgt hij ook ’s winters voor aankleding van de tuin. Vanwege zijn snelle groei en doordat hij vrij groot wordt, is hij minder geschikt voor de kleinere tuin. Al kan hij wel prima gesnoeid worden, dat moet dan 2 keer per jaar gebeuren. Snoeit u hem niet, dan verschijnen er witte, rechtopstaande bloeiaren met bloemen en in de nazomer giftige, zwarte bessen. Een voordeel van deze heester is dat hij blauwzuurgas uitstoot, dat niet direct gevaarlijk is voor de mens, maar waar muggen en andere insecten een behoorlijke hekel aan hebben.

Laurierkers Laurierkers

Sierdistels

Distels zijn aangepast om onder barre omstandigheden te overleven. Voor de tuin zijn er prachtige sierdistels te koop. De kruisdistel (Eryngium) houdt van een droge en zonnige plek en bloeit zomers met intens blauwpaarse bloeiwijzen. Vooral ’s winters mag hij niet te nat staan. Ook de kogeldistel (Echinops) doet het goed onder droge en zonnige omstandigheden. Hij bloeit met kogelronde bloemen, die zeer geliefd zijn bij bijen en vlinders. Beide distels zijn voorzien van sierlijke stekels en dus niet zonder handschoenen aan te pakken.

Eryngium Echinops

Siergrassen

Een gazon wordt tijdens een lange, droge en hete periode misschien geel, maar dood zal het niet zo snel gaan. Ook voor veel siergrassen geldt dat die tijdens droogte geen krimp geven. Geschikt zijn bijvoorbeeld grassen als lampepoetsersgras (Pennisetum), vedergras (Stipa), diamantgras (Calamagrostis brachytricha) en prachtriet (Miscanthus). Op de foto: lampepoetsersgras (Pennisetum).

Pennisetum

Stokroos: Alcea rosea

Stokrozen komen vanaf juni in bloei en in het najaar zaaien ze zichzelf vaak rijkelijk uit. Het jaar erop komen die zaailingen dan tot bloei. Ze kiezen daar niet altijd de meest ideale omstandigheden voor, maar gezien het feit dat ze het ook goed doen op kurkdroge plekken, tegen muren in de volle zon, bewijst dat ze het ook goed zullen doen in een tuin waar tijdens de zomer meer droogte heerst. Ze zijn hier goed op ingericht, doordat zij met hun dikke penwortel dieper in de grond water kunnen halen en in schaarse tijden kunnen teren op hun reserves.

Stokroos

Vlinderstruik: Buddleja davidii

Vlinderstruiken staan graag lekker zonnig, in goed doorlatende grond, en droogte heeft weinig vat op ze. Zoals veel planten met wat viltig en grijs blad hebben ze het zeer naar hun zin in wat drogere grond. Vanwege zijn zeer rijke bloei is hij een genot voor het oog en zeer waardevol voor vlinders en bijen. Door middel van snoei kan hij in toom gehouden worden, maar bij minder plek kan er ook voor een klein blijvende variant gekozen worden.

Vlinderstruik

Vuurpijl: Kniphofia

De vuurpijl ziet er niet alleen exotisch uit, hij houdt inderdaad ook van warmte en droogte. Van oorsprong komt hij uit tropisch Afrika en in de zomermaanden komt hij tot bloei met spectaculaire bloemen, die zoals de naam al zegt aan vuurpijlen doen denken. Bij gematigde winters is hij goed winterhard, maar bij strenge vorst is het raadzaam hem voor de zekerheid af te dekken. Ook erg natte winters kunnen voor problemen zorgen.

Kniphofia

Reuzenlavendel: Perovskia

Ondanks zijn Nederlandse naam, reuzenlavendel, gaat het hier niet om een lavendelsoort, maar zijn zeer rijke, lavendelkleurige bloei doet er zeker aan denken. Hij houdt van zonnige en droge omstandigheden. Zo gauw de kans op nachtvorst in het voorjaar voorbij is, kunt u de reuzenlavendel het beste terug snoeien tot 10 á 30 cm boven de grond. Afhankelijk van hoe groot hij inmiddels is. Hij blijft dan mooi bossig en anders groeit hij wat slordig uit.

Perovskia

Mediterrane planten

Omdat mediterrane planten van oorsprong vaak van plekken komen waar zij langere tijd te maken hebben met droogte en hitte, zijn dit ook goede keuzes voor wie op zoek is naar planten die daar tegen kunnen. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, Agapanthus, Yucca, Cypres of olijfboom. In een eerder artikel besteden wij aandacht aan deze en andere planten voor de mediterrane sfeer in de tuin.

Cupressus sempervirens

Zonnehoed: Echinacea

Een plant met zo’n mooie Nederlandse naam zegt het eigenlijk al: de zonnehoed houdt van zon. Naast een warme, zonnige plek zijn ze ook uitstekend bestand tegen drogere periodes. Net als de vlinderstruik zijn vlinders en bijen dol op de nectar van zijn bloemen, die over het algemeen vanaf juli tevoorschijn komen.

Echinacea

Tuin droogte-resistenter maken

Zelfs de sterkste en meest droogte-resistente planten hebben van tijd tot tijd water nodig. Door slim te tuinieren kunt u het water geven echter tot een minimum beperken:

  • Maak gebruik van bodembedekkers, zij houden de bodem koeler en vochtiger.
  • Zorg voor een vocht vasthoudende bovenlaag. Door de tuingrond te bedekken, bijvoorbeeld met een laag houtsnippers, schelpen, cacaodoppen of grind, blijft de bodem koeler en vochtiger.
  • Zet planten in potten (tijdelijk) op een plek waar ze uit de heetste zon staan, waardoor zij minder water verbruiken.
  • Maai een gazon niet te vaak en zeker niet te kort. Het voorkomt overmatige verdamping en het beschermt de wortels tegen de felle zon.
  • Verwen planten niet teveel met water. Door planten elke dag kleine beetjes water te geven, worden ze daarvan afhankelijk en wortelen ze vaak oppervlakkig. Minder, maar rijke gietbeurten stimuleert planten dieper op zoek te gaan naar water en zorgt voor een sterk wortelgestel.
  • De juiste plant op de juiste plek en grond. Hoe goed een plant het doet en of hij tegen een beetje droogte kan heeft ook te maken met de plek waar hij geplant wordt en in welke grond. Een plek in de volle zon, met een zanderige bodem overleven waterminnende planten niet. Terwijl zij het op een plek in de halfschaduw en in kleigrond best een poosje kunnen uitzingen zonder een extra watergift.

Lees ook: slim water geven bij aanhoudende hitte.
Zo houdt u uw gazon mooi en gezond tijdens zomerse omstandigheden.

(Bron: Tuinen.nl, Tuinen van Appeltern, Groei & Bloei, Kwekerij de Hesselhof, Tuinplant.nl, archief)

Geef een reactie