afwassen

Tips voor zuinig afwassen, met de hand of de vaatwasser

Afwassen met de hand of de vaatwasser, beide hebben hun voor- en nadelen. Maar wat is het zuinigste en wat kunt u zelf doen om zuiniger af te wassen? Bekijk de tips die wij verzameld hebben.

Wat is zuiniger?

Om de vaat schoon te krijgen zijn water en energie nodig en dan komen daar nog wat kosten voor een wasmiddel bij. Vaatwassers zijn steeds zuiniger geworden met water en energie, maar over het algemeen is het toch net nog wat zuiniger om met de hand af te wassen. Maar alleen als er niet teveel warm water gebruikt wordt. Qua energieverbruik kost een vaatwasser gemiddeld 2 tot 3 keer zoveel energie dan wanneer de afwas in een teiltje gedaan wordt. Dat komt onder andere doordat de temperatuur waarop een vaatwasser wast vaak erg hoog is. Ook verbruiken minder zuinige machines maar liefst 15 tot 20 liter water per wasbeurt. In het geval van zuinige machines gaat het om zo’n 10 liter.

Wordt het water voor het met de hand afwassen verwarmd met een elektrisch toestel of boiler voor warm water of wordt er voorgespoeld met veel warm water, dan ontlopen de vaatwasser en het met de hand afwassen elkaar niet veel. U kunt zelf verschillende dingen doen om de afwas zowel met de hand als de vaatwasser zo zuinig mogelijk schoon te krijgen.

Zuiniger afwassen met de hand

Spoel de vaat bij voorkeur niet voor, maar schraap etensresten er met een mes of vork vanaf. Is voorspoelen toch nodig, doe dit dan in een teiltje met koud water. Gebruik voor het afwassen zelf ook een teiltje, met niet meer warm water dan nodig is. Door de kraan te laten lopen wordt erg veel warm water verbruikt. Was grotere hoeveelheden in 1 keer en niet steeds kleine beetjes. Gebruik daarnaast niet teveel afwasmiddel, bekijk de verpakking voor de juiste dosering. 1 theelepel afwasmiddel is doorgaans genoeg voor een gemiddelde handafwas. Ook wanneer het sop niet meer schuimt, reinigen de wasactieve stoffen in het water nog goed. U hoeft alleen extra afwasmiddel toe te voegen als het vuil moeilijk loslaat van de vaat. Ververs ook niet te snel het water. Alleen in het geval van hele grote vaten is waterverversing nodig.

glazen
Lees ook: Doffe waas en (kalk)aanslag op glazen verwijderen

Zuiniger afwassen met de vaatwasser

Verwijder met een mes of vork alleen de grofste etensresten voordat u de afwas in de vaatwasser stopt. De restjes kunnen bij het gft-afval. Wanneer de afwas al is schoongespoeld hebben de enzymen uit het wasmiddel niets om aan vast te kleven. Daardoor kan het middel niet optimaal reinigen. Ook kost het voorspoelen onnodig veel water. Erg aangekoekte pannen of ovenschalen kunt u kort weken in wat koud water.

Het is zuiniger om de vaatwasser alleen met een volle lading aan te zetten. Maar u moet de vaatwasser ook weer niet té vol stoppen. Als u bijvoorbeeld borden en pannen op elkaar stapelt, kan het water niet alle vaat bereiken. Met als gevolg dat niet alles optimaal schoon wordt en de vaat moet worden nagewassen.

Bij een gemiddeld vieze vaat is het ecoprogramma de zuinigste optie. Ten opzichte van het hoofdprogramma bespaart u hier jaarlijks zo’n 15 euro mee. Is de vaat erg vies, kies dan voor het automatische programma. Dan past de machine het programma daarop aan.

Wees niet te rijkelijk met vaatwasmiddel. Kijk op de verpakking hoeveel er nodig is. Heeft u zacht water? Dan is poeder in plaats van een vaatwastablet een betere keuze. Poeder kunt u namelijk zelf doseren, terwijl in een tablet al snel te veel zit.

Is het daltarief (doorgaans ’s nachts en in het weekend) bij u goedkoper, stel de vaatwasser dan zo mogelijk in met een timer en draai het wasprogramma tijdens deze gunstigere tarieven.

Lees ook: Met deze tips haalt u het meest uit uw vaatwasser

Gebruik maken van zonnepanelen of zonneboiler

Heeft u zonnepanelen? Was dan af als de zon schijnt. Afwassen met de hand is het zuinigst als een zonneboiler het warme water levert. In plaats van gas of elektriciteit geeft zonlicht dan de warmte die nodig is voor warm water. Ook als uw vaatwasser een gedeeltelijke hotfill heeft, kunt u het water dat de vaatwasser gebruikt via de zonneboiler op laten warmen.

Op 20 januari 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Consumentenbond, Milieu Centraal, RTL Nieuws, Duurzaam Thuis, archief)

Geef een reactie

Reacties (10)

    Timmerdoos says:

    Zijn jullie in deze vergelijking niet de aanschaf van een vaatwasser vergeten?
    Deze kost namelijk iets duurder dan een afwasborstel.
    Ik doe de afwas al plus minus 45jaar met de hand, en dat bevalt prima en het gaat nog sneller ook!
    M.vr.gr. Koos

      Nelleke reageert says:

      Ik ben het helemaal met u eens. Ook ik heb geen afwasmachine en hoef hem ook niet. Zelfs als ik een huisje huur in Frankrijk gebruik ik de afwasmachine niet of nauwelijks. Ook zo spaar je het milieu en ga je zuinig om met energie. Wij zijn in ieder geval goed bezig. Alle beetjes helpen. Is trouwens ook een prima manie4 om van roken af te komen. Trek in een sigaret? Ga afwassen, na 5 minuten is de trek in een sigaret weg. De strekking van mi)n laatste verhaal. Doe een activiteit met water waardoor je geen sigaret kunt opsteken. Zo ben ik van het roken afgekomen 30 jaar geleden.

    Dirk M says:

    Wij gebruiken een machine waarmee je de afwastijd kunt bekorten. In plaats van 3 uur b,v. tot een half uur, hetgeen een aanzienlijke besparing geeft.

    Lenny57 says:

    Beste Nelleke reageert, een huisje huren in Frankrijk is ook niet echt milieu bewust, tenzij u op de fiets gaat 😉

      Riny6 says:

      Jerom, bij de les blijven; we hebben het over afwassen

    Rob Meeuwissen says:

    Neem aan, dat de meeste MAX lezers uit de kinderen zijn. Een vaatwasser voor 2 personen?? Tijdens het koken enz. was je vaak al het een en ander af. Resteert een wasje van minder dan 10 minuten, waarbij de een wast en de ander afdroogt. Hoe lang doet die machine er over?

    Muisje6 says:

    Ik wil pertinent ook geen vaatwasser.
    Waardeloze dingen. Je moet genoeg servies hebben en na het wassen in de vaatwasser
    moet je toch alles nog afdrogen.
    Zelfs als we op vakantie zijn in een huisje, maak ik ook geen gebruik van de vaatwasser.
    Afwassen met de hand gaat prima hoor.

    R Hoogerwerf says:

    Wij hebben al zeker 24 jaar een afwasser. Nu zijn we nog maar met 2en maar nog altijd goed gebruik van onze “Truus”.
    Ongeveer elke 2 dagen draait ze wel een keer. Eigenlijk gebruik ik maar 1 programma, dat duurt 30 minuten en werkt met 60 graden. Ik gebruik de goedkoopste tabletten, 2,49 van de DEKA markt, 50 tablets.
    Als de afwas klaar is doe ik m even open en veeg met een theedoek even de kuiltjes en bodems van bv kopjes even droog en plastic schaaltjes haal ik er dan uit en leg ze in een afdruiprekje. Dan doe ik de deur weer dicht en na enkele tijd is de vaar nog droog ook.
    Afspoelen doe ik haast niet, alleen als t echt moet, verder veeg ik vuil en zeker vettigheid met een tissue af, (als we met de camper weg zijn doe ik dat ook)
    Dan blijft je teiltje ook langer fris voor gebruik zonder vet.

    Riny6 says:

    Wij hebben nooit een afwasmachine gehad en zijn al 50 jaar samen.
    de moor op de kachel zorgt voor warm water.
    Maar dan zal Jerom wel weer over milieu beginnen

    Hyacinthe says:

    Ik heb geen vaatwasser, nu alleen maar had ook een gezin . Ik veeg de borden/pannen schoon met keukenpapier. Kook water met de waterkoker zo verspil ik geen water. Afwassen vindt ik geen vervelend werk. Gelijk alles in de kast zetten. Gaat sneller dan vullen en leeghalen in de machine.