zwembadje

Zo zorgt u dat het zwembadje in uw tuin schoon blijft

Met warm weer zorgt een zwembadje in de tuin voor de nodige verkoeling. Waar lang niet altijd alleen (klein)kinderen gebruik van maken. Het is wel zaak om op de hygiëne te letten, zodat het geen broednest voor bacteriën en vuiligheid wordt.

Is het zwembadwater gevaarlijk voor de gezondheid?

Zwembadjes worden over het algemeen gevuld met leidingwater. Dat is op dat moment schoon en veilig. Onder invloed van hoge temperaturen worden er echter verschillende processen in werking gesteld. Het materiaal waarvan de badjes gemaakt zijn (vaak plastic of rubber) bevordert bacteriegroei. Tijdens het badderen komen er huidschilfers, zweet, haren en soms ook urine in het water terecht. En er valt organisch materiaal in het water, zoals bladeren, regen en vogelpoep, wat ook weer als voedingsbodem voor bacteriën, schimmels en algen dient.

Gezondheidsproblemen vallen in de praktijk mee

Ziekteverwekkers kúnnen onder deze omstandigheden al binnen 1 á 2 dagen gezondheidsproblemen veroorzaken. De Pseudomonas bacterie veroorzaakt oor-, oog-, wond- en huidinfecties en nontuberculeuze mycobacteriën kunnen wond- en huidinfecties veroorzaken. Gelukkig valt het in de praktijk vaak mee. Tegenover het AD zeggen Stijn Raven, arts infectieziektebestrijding en Annabel Breeman, deskundige infectiepreventie: “Al het stilstaande water kan op den duur gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, omdat hier micro-organismen in kunnen uitgroeien. Echter, de kans hierop is klein en als GGD West-Brabant hebben we hier de afgelopen jaren geen meldingen over gekregen.”

legionella
Lees ook: Risico op legionella thuis het grootst bij terugkomst van vakantie

Algengroei en muggen

Groot gevaar levert een vies badje dus niet zo snel op, maar het is toch geen fijn idee om in smerig water te liggen. Bij algengroei ontstaat er nog een ander probleem. De bodem en wanden van het zwembad worden er spekglad door, wat het risico op vallen vergroot. Ook kan een zwembad dat langere tijd in de tuin staat door vrouwtjesmuggen gebruikt worden om eitjes in te leggen. Met een grote hoeveelheid aan muggen om uw huis tot gevolg.

muggenoverlast
Lees ook: Minder muggenoverlast? Let bij warm en regenachtig weer op stilstaand water

Zo blijft uw zwembadje schoon

U kunt verschillende dingen doen om het water van uw zwembadje zo lang mogelijk schoon te houden:

  • Verversen: heeft het badje een kleinere diameter dan 1.85 meter, dan kunt u die het beste na 2 á 3 dagen legen, schoon soppen en met vers water vullen.
  • De plaats: plaats het zwembad op een plek waar u er makkelijk omheen kunt lopen en bijvoorbeeld niet onder een boom waar van alles uit valt in het water.
  • Chloor: met speciale chloortabletten of een chloordrijver worden bacteriën gedood en blijft het water langer schoon. Dit kan alleen in combinatie met een pomp, aangezien het door het water verspreid moet worden. Houd de juiste dosering in de gaten, want teveel chloor is niet goed. Zowel voor u als voor het milieu. Geen pomp? Gebruik dan een alternatief zwembad reinigingsmiddel, waar geen pomp bij nodig is.
  • Voorspoelen: douche van tevoren of spoel uzelf af, zodat er niet teveel lichaamsvetten, zonnebrand en bodylotion in het water terecht komen. En stap voordat u het zwembad in gaat even in een teil met water om de voeten af te spoelen.
  • Netje: haal minstens 1 keer per dag een (vis)netje over de bovenlaag van het zwembad om blaadjes, beestjes en ander klein, drijvend spul te verwijderen.
  • Bodem en wanden schoonmaken: ga minstens 1 keer per week met een borstel of spons langs de wanden en bodem om algengroei te verwijderen. En / of gebruik een speciaal anti-algenmiddel.
  • Zwembadpomp: een zwembadpomp is doeltreffend voor de reiniging, maar vooral in combinatie met chloor. Anders blijft er namelijk toch een laagje op het water achter, biofilm genaamd, wat alsnog voor problemen kan zorgen. U kunt dit laagje controleren door met uw hand over het oppervlak te gaan. Als het slijmerig aanvoelt, is dat bacteriegroei. Een pomp remt door de beweging van het water ook meteen algen- en muggengroei.
  • Afdekken: gebruikt u het zwembad even niet, dek hem dan af, zodat er niets meer van buitenaf in het water terecht kan komen.

Waar laat u het zwembadwater?

Heeft u reinigingsmiddelen aan het water van uw zwembadje toegevoegd, dan kunt u dit niet zomaar in de tuin wegspoelen als u het water vervangt of het zwembad definitief leeg laat lopen. De middelen kunnen dan namelijk in het grondwater terecht komen. In een eerder artikel vertellen wij hier meer over.

(Bron: Radar, AD, Ouders van nu, Linda, archief)

Geef een reactie