knoflook kweken

Zelf knoflook kweken in de moestuin of op het balkon

Wanneer de kweek van veel groente en fruit in de moestuin in de herfst op zijn einde loopt, is dat het ideale moment om knoflook te kweken. We geven tips voor het planten en oogsten.

Welke knoflook kunt u kweken?

Het kweken van knoflook is niet moeilijk, mits u geschikte teentjes kiest. Gewone knoflook uit de supermarkt zal niet of zeer moeilijk uitlopen. Dit komt omdat het daar tegen behandeld is en ze dus niet zullen kiemen. Biologische knoflook daarentegen is wel een prima optie. Daarnaast verkopen (online) kwekers en tuincentra verschillende soorten kweekknoflook, waar u uit kunt kiezen. Kies bij het planten voor de grootste tenen. Des te groter wordt uiteindelijk ook de geoogste bol.

knoflook oogsten

Wanneer kan knoflook gekweekt en geoogst worden?

De plantperiode van de teentjes knoflook is van september tot half november. Ze kunnen dan wortels ontwikkelen, nog voor de ergste kou komt. Zodra het in de lente warmer wordt, gaan de knoflookteentjes goed groeien. In het najaar geplante knoflook kan vanaf juni het jaar erop geoogst worden. Op het moment dat 2/3 van het loof is verdord. Eventueel kunt u ook pas in het voorjaar planten, maar de oogst is wel het beste bij in het najaar geplante knoflook. Dit komt doordat een periode met kou de groei stimuleert.

Hoe knoflook kweken?

Kies een dag uit waarop het niet vriest. Verdeel de bol in losse teentjes en plant die met de punt naar boven. Op zo’n 2,5 à 5 centimeter diepte en steeds 15 centimeter uit elkaar. Op een zonnig plekje. Houd tussen rijen 30 centimeter afstand. Knoflookplanten houden niet van te veel vocht en een te rijke bodem. Zorg er dus voor dat de bodem goed vochtdoorlatend is en niet net bemest. Op kleigrond, of een andere bodem die lang nat blijft na regen, kunt u proberen of het op verhoogde ruggen lukt. Dit houdt in dat u heuveltjes aarde maakt.

knoflook kweken

Net als bij mensen zijn er gewassen die minder of juist beter gedijen als ze bij elkaar gezet worden. In het geval van de moestuin heet dit combinatieteelt. Knoflook staat graag bij onder meer aardbeien, wortels, tomaten en aardappelplanten of de grond waar die eerder in gestaan hebben. En juist niet bij bieslook, prei, erwten, rabarber en spinazie.

Soms verschijnt er voor de winter al wat groen boven de grond. Bescherm dat bij strenge vorst dan met wat droog blad, stro of een vliesdoek. In een eerder artikel geven we hier nog meer tips voor. Als het in het voorjaar of de zomer droog is, hebben ze wel wat water nodig. Geef ze in het voorjaar ook wat voeding voor moestuinplanten.

knoflook planten
Lees ook: De moestuin in de herfst: dit is in het najaar nog allemaal mogelijk

Knoflook in potten kweken

Knoflook hoeft niet per se in de volle grond gekweekt te worden. Als u daar geen ruimte voor heeft of u wilt het op het balkon doen, dan kunt u ze ook in potten kweken. In een kleine pot passen 3 teentjes, in grotere potten tot 6. Kies voor een diepe, vorstbestendige pot.

knoflook kweken

Wat moet er na het oogsten met de knoflook gebeuren?

Hang de bollen na het oogsten met het loof en al te drogen. In een koele en droge ruimte, bijvoorbeeld aan een waslijn in een schuur of op zolder. Dit zorgt ervoor dat u ze lang kunt bewaren. Wanneer ze goed droog zijn, kunt u het loof en de wortels eraf knippen. Na zo’n 2 weken zijn ze klaar om mee te koken. Bewaar ze vervolgens op een droge plek. Een deel ervan kunt u desgewenst in het najaar weer uitplanten voor de oogst van het jaar erop.

bladluizen
Lees ook: Bladluizen bestrijden met ui of knoflook

Knoflook in de keuken

Knoflook is een heerlijke smaakmaker in de keuken. In eerdere artikelen hebben we tips om knoflook snel en makkelijk te pellen en leggen we uit hoe u de teentjes minder scherp en zacht en romig maakt, hoe u knoflookgeur van uw handen krijgt en waarom u beter geen knoflookpers kunt gebruiken.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u daarnaast nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: archief, tuinen.nl, AD, Gardeners World Magazine, VT Wonen, Groei & Bloei, Tuinadvies, Tuinseizoen. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie