bladluizen

Bladluizen bestrijden met ui of knoflook

Om bladluizen te bestrijden zijn verschillende chemische producten voorhanden. Maar een minder belastend en doeltreffend middel heeft u waarschijnlijk al in huis: uien.

Bladluizen van de plant spoelen

Als u er snel bij bent en het zijn er nog niet zoveel, dan kunt u bladluizen met een (keuken)doek voorzichtig van de plant af vegen. Of gebruik een tuinslang met een zachte straal en spoel de luizen van de plant. Staat de plant in een pot of gaat het om een kamerplant en is die hanteerbaar, dan kunt u hem ook afspoelen onder de kraan. Doe dit met lauwwarm water, zodat de plant er niet onder te lijden heeft. U kunt de plant ook in bad of onder de douche afspoelen met een zachte straal. Dek wel de potgrond af, zodat de kluit niet doordrenkt raakt.

Ui in water laten trekken

U bent nu al een deel van de luizen kwijt en dan is het zaak ervoor te zorgen dat de rest ook verdwijnt en niet meer terug komt. Daarvoor kunt u een aftreksel maken van uien in water. Hak een aantal uien fijn en laat dit een aantal uren trekken in water. Vul vervolgens een plantenspuit met het vocht en spuit dit mengsel over de plant met bladluizen. Dezelfde methode werkt ook met gesneden knoflookteentjes. Afhankelijk van de intensiteit van de plaag en hoe hardnekkig de bladluizen zijn, moet u de procedure enkele keren herhalen.

ongedierte
Lees ook: Slakken, luizen en ander ongedierte in de tuin bestrijden zonder gif

Bladluizen op kamerplanten bestrijden met afwasmiddel

Is er meer dan 1 plant aangetast en wilt u liever niet een huis vol kamerplanten met uiengeur, dan hebben we een alternatief. Vul een plantenspuit met een mengsel van water en afwasmiddel en spuit dit op de bladluizen. Herhaal dit proces enkele keren om blijvend van de plantensap zuigende beestjes af te komen. Gaat het om een echt hardnekkige plaag, dan kunt u in het uiterste geval ook een biologisch bestrijdingsmiddel gebruiken.

Op 28 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Roomed, InfoNu.nl, Trouw, Margriet, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie