Knoflook

Knoflook te scherp? Op deze manier worden de teentjes zacht en romig

Knoflook is een geliefde smaakmaker, maar niet iedereen kan de scherpe smaak ervan even goed waarderen. Door de teentjes op een bepaalde manier te garen, wordt de smaak behouden, maar is er geen sprake van een scherpe nasmaak. Dat garen kunt u op 2 manieren doen: roosteren of konfijten.

Knoflook roosteren

Door knoflook te poffen, krijgt u een heerlijk, zacht resultaat. Dat kan zowel in de oven als in de magnetron. Om de knoflook in de oven te roosteren hoeft u alleen even het topje van de bol te snijden. Zo worden de teentjes zichtbaar. Giet er wat olie overheen en verpak de bol in aluminiumfolie. Pof de bol vervolgens ongeveer een uur op 160 graden celsius. Nu kunt u de zacht geworden knoflook als het goed is zo uit de bol knijpen. Ideaal om te verwerken in onder andere sauzen, boter of soepen.

Om de knoflook in de magnetron te poffen snijdt u ook de bovenkant van de bol en giet u er wat olie in. Zet de bol in een schaaltje dat magnetronbestendig is en voeg er een klein beetje water aan toe. Ongeveer 1,5 eetlepel. Of gebruik in de plaats van water witte wijn, dat geeft nog meer smaak. Dek het schaaltje af met een deksel of bord en zet de magnetron 3 minuten op half vermogen aan. Controleer dan hoe zacht de teentjes inmiddels zijn en herhaal het verhitten zo nodig steeds voor 3 minuten, tot u het gewenste resultaat behaald heeft. Knijp de teentjes er vervolgens eenvoudig uit.

Heeft u de teentjes niet allemaal meteen nodig, dan kunt u ze ook goed in de vriezer bewaren.

Knoflook konfijten

Konfijten is het garen van voedingsmiddelen op lage temperatuur in (dierlijk) vet of suiker. Naast vlees en fruit is deze methode ook zeer geschikt voor knoflook. Het resultaat is een heerlijk mild smeersel, dat u bijvoorbeeld op een broodje kunt gebruiken, maar natuurlijk ook in gerechten naar keuze. U moet de teentjes hiervoor uit de bol halen en ze pellen. Laat ze vervolgens langzaam op een laag vuur garen in olie. Dat kan zowel in de oven gebeuren als in een pan. Voeg voldoende olie toe, tot de tenen er helemaal onder staan en laat ze op heel laag vuur zo’n 35 á 45 minuten garen. De olie zelf kunt u erna ook hergebruiken, want die krijgt een heerlijke knoflooksmaak.

olie
Lees ook: Olie met een smaakje: zo maakt u het thuis

Het enige nadeel van konfijten is dat verse knoflook de bacterie Clostridium Botulinium kan bevatten. Van deze bacterie is bekend dat die goed in olie gedijt. Daardoor is er een (gelukkig klein) risico op botulisme. Wilt u zeker weten dat eventuele bacteriën gedood worden, dan kunt u beter kiezen voor het roosteren van de knoflook.

(Bron: 24 Kitchen, Culy, Favorflav, KookFans, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie