knoflook planten

De moestuin in de herfst: dit is in het najaar nog allemaal mogelijk

Moestuinieren is jaarrond mogelijk, ook in de herfst. Door goede keuzes te maken qua gewassen heeft u elk seizoen verse groenten uit de moestuin. In dit artikel vertellen we u welke groenten u in het najaar nog kunt planten en oogsten.

Zaaien of kant en klare plantjes

In september (en oktober vaak ook) is de bodem nog warm en verschillende groenten kunnen dan gezaaid worden. Later in de herfst is het hier meestal te koud voor, maar dan kunt u voorzaaien in een koude kas, binnen of kant en klare plantjes planten. Winterharde tuinbonen, zoals het ras aquadulce, kunnen wel tot laat in het jaar (november) nog gezaaid worden, mits de grond nog enigszins warm is. Door eventueel cloches te gebruiken geeft u de bonen een goede start, maar ook een laagje stro biedt bescherming.

Geschikte herfstgroenten

Sommige groenten hebben liever wat koelere omstandigheden dan die ze zomers ervaren. Het voorkomt dat ze doorschieten en ook echte kou wordt door sommige gewassen goed verdragen. Denk daarbij aan spinazie, rucola, spruitjes, winterwortelen, veldsla, winterui, tuinbonen, radijsjes, palmkool (cavalo nero), bieten en boerenkool.

Knoflook

Tot en met november is het mogelijk om knoflook (en sjalotten) te planten. Zorg wel dat het op het moment van planten niet vriest. Zodra het in de lente warmer wordt gaan de knoflookteentjes meteen goed groeien. In het najaar geplante knoflook kan vanaf juli het jaar erop geoogst worden.

Rabarber

Als u rabarber in de moestuin heeft staan, is november een goede maand om de wortelkluiten op te graven en te delen. Zorg daarbij dat elk stuk een paar groeiknoppen heeft. De planten kunnen op deze manier zeker 10 jaar meegaan. Nieuwe planten kunnen tot ongeveer halverwege december nog geplant worden. Plaats ze op een zonnige plek, in goed waterdoorlatende grond.

Kruiden

Verschillende kruiden overleven (niet al te strenge) winters. Zeker als het niet vriest kunt u zo lange tijd blijven genieten van bijvoorbeeld rozemarijn, munt, laurier en tijm. Peterselie, bieslook of munt kan bovengronds afsterven, maar meestal komt er dan in het voorjaar weer nieuw groen tevoorschijn. Geen risico nemen met bijvoorbeeld peterselie? Verplaats het dan naar een pot en zet het binnen in de keuken.

Fruitbomen

Het najaar is uitermate geschikt om bijna alle soorten (dwerg)fruitbomen in de moestuin aan te planten. Kies bij voorkeur de periode november, begin december. Het blad is dan reeds afgevallen en de bomen of struiken zijn in rust. Ook de maanden erna, tot en met maart zijn in het geval van fruit geschikte plantmaanden, zo lang het maar niet vriest en de bodem vorstvrij is.

Aardbeien

Door in het najaar ook alvast jonge aardbeienplanten in de moestuin te zetten, kunnen die nog voor de winter goed aanslaan en hebben die het jaar erop een voorsprong. Wordt er strenge vorst verwacht tijdens de wintermaanden, bescherm de jonge planten dan met bijvoorbeeld een laag stro. Heeft u een al bestaand aardbeienbed, maak die dan netjes, door afgestorven blad te verwijderen en eventuele uitlopers van de planten te halen. Die uitlopers kunt u als ze groot genoeg zijn eventueel in de grond zetten.

Lees ook: tips om een moestuin aan te leggen.
Moestuinieren in de winter.
Moestuintips over kruiden.
Moestuintips over rood fruit.
Moestuintips over nuttige bloemen.
Nieuwe planten aanplanten in de tuin: dit is waarom het najaar de beste tijd is.
Koken met lekkere herfstgroenten.
En bekijk onze gratis cursus moestuin.

(Bron: Buitenleven Gevoel, Makkelijke Moestuin, Groei&Bloei, Moestuin weetjes, Moesmeisje.nl, Tuinen.nl, archief)

Geef een reactie