knoflookgeur

Last van knoflookgeur? Zo verwijdert u het van uw adem en handen

Knoflook smaakt niet alleen intens, het laat ook een intense geur achter. Zowel op de handen, na het snijden ervan, als de adem. Met deze tips kunt u het effect van knoflookgeur verminderen.

Knoflookadem

Van oppervlakkige knoflookgeur in de mond is vrij makkelijk af te komen. Door de tanden te poetsen en een tongschraper plus een mondspoeling te gebruiken, is het euvel meestal al verholpen. Alleen komt er ook vanuit de maag een sterke geur. Dit komt doordat bij het afbreken van de knoflook zwavelgassen ontstaan. Die gassen worden door het bloed opgenomen en komen via de longen, huid en urine naar buiten. Op het internet zijn verschillende methodes te vinden om dit effect te neutraliseren met andere (voedings)middelen:

Appel: eet dit fruit na een knoflookmaaltijd en het knoflookgas wordt sneller afgebroken.
Citroensap: drink voor of vlak na het eten een glas water met wat citroensap erin. Niet te veel of te vaak, want het sap kan het glazuur van de tanden en kiezen anders aantasten.
Muntthee of groene thee: een kop van deze theesoorten werkt beter dan een pepermuntje of kauwgom. Ze bevatten zogenoemde polyfenolen, die de scherpe onderdelen in knoflook afbreken.
Volle melk: drink vóór de maaltijd een glas hiervan. Eén kanttekening, bij sommige mensen is de melk zelf juist een veroorzaker van een slechte adem.
Peterselie: door het eten van dit kruid worden nare luchtjes gemaskeerd.
Anti knoflook-snoepjes: er zijn snoepjes te koop die in een half uur tijd korte metten kunnen maken met knoflookgeuren.

Verwijder de kern en kies voor zo vers mogelijke knoflook

Door tijdens het snijden van de knoflook het middengedeelte van de teentjes te verwijderen, wordt de geur ook minder. De kern bevat namelijk de meeste zwavelverbindingen, die de gassen na het eten veroorzaken. Door dit niet te eten vermindert het effect. Ook geldt: des te fijner en des te rauwer de knoflook, hoe meer geur. Door de knoflook daarom wat minder fijn te snijden en goed te bakken (of nog beter stoven) kom minder geur vrij. Houdt u juist zeer van een intense knoflooksmaak, dan wilt u de geur wellicht liever ook op de koop toe nemen.

Het maakt ook uit hoe oud de knoflook is die u eet en of het verse of gedroogde is. Hoe verser de knoflook, des te minder de geur. Knoflookpoeder heeft het meest intense effect, maar ook gedroogde knoflooktenen kunnen er wat van. Knoflook in de supermarkt is meestal minder vers dan u zou denken. Alleen als er nog een groene steel aan zit, zoals bijvoorbeeld bij de groenteboer of op de markt weleens het geval is, is de knoflook nog echt vers.

knoflookpers
Lees ook: Dit is waarom u beter geen knoflookpers kunt gebruiken

Knoflookgeur van de handen verwijderen: RVS

Knoflook kan bij het snijden ervan ook langdurig geur aan de handen afgeven. Dit is op te lossen door tijdens het handen wassen langs een oppervlakte van roestvrij staal (RVS) te strijken. Zoals bijvoorbeeld een wasbak, kommetje of lepel. Het RVS bindt namelijk de geurstoffen uit de knoflook aan zich, waardoor u ze op uw handen kwijt bent. Geen oppervlakte van roestvrij staal in huis? Er zijn ook zeepjes van op de markt, die hetzelfde effect hebben. Dat geldt ook voor tongschrapers van RVS, die in het geval van knoflookgeur effectiever zijn dan de gangbare tongschrapers.

Lees ook: knoflook naast smaakmaker ook goed voor uw nachtrust.
Zijn uitgelopen uien en knoflook nog eetbaar?
En bekijk lekkere recepten met knoflook.

(Bron: 24Kitchen, AD, VraagDeTandarts.nl)

Geef een reactie