groenten hergroeien

11 groenten die u kunt laten hergroeien

Van veel groenten kunt u langere tijd genieten. Door ze te laten hergroeien plukt u er zo niet 1, maar wel 2 of meerdere keren ‘de vruchten’ van. We zetten een 11-tal groenten op rij die hier uitstekend voor geschikt zijn.

Venkel

Heeft u venkel nodig in de keuken, snijd deze dan niet geheel in kleine stukjes. Snijd het onderste gedeelte plus een paar centimeter boven de wortels af en zet dit gedeelte in vochtige grond. Of laat het eerst meer wortelen in een schaaltje met een laagje water. Houd het schaaltje uit de zon en ververs het water om de paar dagen. Als zich nieuwe wortels gevormd hebben kunt u de venkel alsnog in grond zetten en verder laten groeien.

Lente-ui

Voor veel recepten zijn 2 á 3 stengels van de lente-ui genoeg, maar ze worden in bosjes verkocht. Het is zonde de rest weg te gooien, maar in de koelkast verpieteren ze soms al voordat u ze opnieuw nodig heeft. Om dat te voorkomen kunt u de lente-uitjes vers houden door ze verder te laten groeien. Snijd hiervoor het loof af en houd witte stukjes met worteltjes over van een centimeter of 2, 3. Zet deze stukjes in een laagje water en laat dit zo een dag of 10 hergroeien. In die tijd kunt u ze voor andere gerechten gebruiken of na die tijd overpotten in een pot met aarde of in de volle grond, totdat u ze wel gebruikt.

lente-ui hergroeien

Bleekselderij

Door bij bleekselderij het onderste gedeelte van de stonk te snijden, kunt u dit prima laten hergroeien. Plaats hem in een laagje water en ververs het water elke paar dagen. Na ongeveer een week zullen de blaadjes in de kern groener worden en gaan groeien. Plant het stronkje dan over in grond.

 

Champignons

Door van 1 of enkele champignons de steeltjes over te houden, kunt u nieuwe paddenstoelen kweken. Plaats ze in vochtige grond en zet de bak op een donkere plek. Door de aarde met koffiedik te mengen ontstaat een extra groeizame mix. Binnen een paar weken zullen er zo nieuwe champignons groeien.

champignons hergroeien

Sla

Een krop sla hergroeit als u de onderkant met wortelkluit en al eraf snijdt en in een laagje water plaatst. Ververs dit water elke paar dagen en plant over in een pot met grond als de groei weer goed in het blad zit. Nu kunt u steeds de blaadjes oogsten die u op dat moment nodig heeft.

sla hergroeien

Knoflook en knoflookbieslook

Door een teentje dat over is (of flink is uitgelopen) in grond te planten, met de ‘neus’ net boven de grond, ontstaat er een nieuw plantje. Als het loof geel wordt en afsterft (dit gebeurt enkele maanden na het planten), dan is de knoflook klaar om te oogsten. Ook het loof van knoflook is eetbaar en bijvoorbeeld lekker in een salade. Dit wordt knoflookbieslook genoemd. Hiervoor kunt u 1 of enkele uitgelopen teentjes in een laagje water plaatsen. Ververs het water om de paar dagen en als het loof een centimeter of 5-8 lang is, kunt u beginnen met oogsten. Zorg ervoor dat er minimaal een derde van de hoogte van het loof aan de teentjes blijft zitten, zodat de teentjes verder kunnen blijven groeien.

knoflook hergroeien

Tomaten

Met tomaten in huis heeft u in potentie vele nieuwe tomatenplanten binnen bereik. Haal hiervoor de zaadjes uit een tomaat, was ze voorzichtig onder water en laat ze op een stuk keukenpapier drogen. Plant de zaadjes vervolgens in potjes met grond en houd ze binnen op een zonnig plekje, totdat de plantjes enkele centimeters hoog zijn. Verplaats ze dan naar buiten, zodat ze nog meer zonlicht krijgen of zet ze in een (mini)kas voor het beste resultaat. Tomaten hebben namelijk een constante warmte nodig om goed te kunnen groeien, maar het is zeker de moeite waard om het een keer uit te proberen. Met kerstomaatjes werkt het overigens hetzelfde en deze planten nemen een stuk minder ruimte in. De beste zaaitijd is eind maart / half april, zodat de planten voldoende tijd hebben om vruchten te vormen. Start u later dan neemt de temperatuur en het licht al teveel af op het moment dat de vruchten zich vormen. Een leuk experiment voor het voorjaar dus.

tomaten hergroeien

Aardappels

Aardappels die te lang liggen, gaan uitlopen. Dan kunt u ze in stukken snijden van ongeveer 4 centimeter. Zorg dat elk stuk in elk geval 1 uitloper heeft en plant ze in grond, met de uitlopers naar boven. Na enkele weken zullen de stukken gaan groeien. Bij de aardappelteelt komt nog wel wat meer kijken, zoals het aanaarden, maar daar gaan we in dit overzichtsartikel nu niet dieper op in. Wellicht komen we er op een later moment in een apart artikel op terug.

aardappel hergroeien

Prei

Net als de lente-uitjes kunt u de uiteindes van prei-stronken die u overhoudt rechtop in een laagje water zetten. Ververs het water elke paar dagen en pot de stronk over in grond zo gauw de wortels en het loof beginnen te groeien. Binnen een paar weken heeft u zo een nieuwe prei.

prei hergroeien

Uien

Van een ui kunt u eerst het grootste gedeelte in een gerecht gebruiken. U snijd alleen het kontje eraf en laat dit gedeelte enkele dagen drogen. Plant het gedeelte daarna met de wortels naar beneden in een pot met natte grond en zet op een donkere plek. Nadat er plantjes zijn ontstaan, plant u ze in aparte potjes of in de volle grond een stuk uit elkaar. Na enkele maanden kunt u verse uien oogsten.

Avocado

Toegegeven, het zal niet zo snel gebeuren dat u echt zelf avocado’s kunt oogsten, maar het geeft in elk geval wel erg veel voldoening om uit een overgebleven pit een avocadoplant op te kweken. Vrijwel overal op internet wordt aangeraden de pit daarvoor in een glas water te hangen, door er tandenstokers of satéprikkers in te steken. U moet de pit eerst voorzichtig van achtergebleven vruchtvlees ontdoen, zonder de bruine laag te beschadigen. Plaats het glas op een lichte plek, uit de zon en vervang het water elke paar dagen. Binnen 2 tot 8 weken zullen er wortels ontstaan en komt er uit de pit een stengel tevoorschijn. Als de wortels goed ontwikkeld zijn, kunt u de pit overplanten in aarde. Laat de pit ook nu voor de helft boven de grond uit steken. Avocado’s houden van vocht, dus laat de aarde niet uitdrogen en geeft hiervoor ongeveer om de dag water. Na 5 tot 10 jaar kúnnen er vruchten aan de plant ontstaan, maar ons klimaat is er niet voor geschikt, dus u kunt uw boompje het beste binnen houden. Zelf hebben wij overigens een andere kweekmethode geprobeerd, dan de pit op water plaatsen: de pit meteen al in grond planten en die nadat hij begint te groeien over te potten in verse aarde. Dat is bij ons ook prima gelukt. Zie foto van de MAX Vandaag-avocadoplant in de witte pot.

avocado hergroeien avocado gekweekt

Lees ook over gember, basilicum en ananas

In eerdere artikelen hebben we ook al beschreven hoe u zelf gember kunt kweken met een stuk wortelstuk van de supermarkt.  Hoe u een basilicumplantje uit de supermarkt in leven houdt en er extra lang van kunt oogsten.  En hoe u uit het loof van een ananas een nieuwe plant kunt laten groeien.

Welke groenten laat u nog meer hergroeien? 

(Bron: 24Kitchen, Nu.nl, Culy.nl, Makkelijke moestuin, archief)

Geef een antwoord

Reacties (3)

  Planttante says:

  Wat een leuke ideeen ,voor,, thuisblijvende,, mensen en anderen ,hopelijk veel kinderen . ,veel dank ,meer ideeën welkom ,zo gaan we naar een ,,natuurlijker, gezondere ,,wereld ,veel dank En proberen ook de meest cynische mensen het ,,licht,, te laten zien . Groet Planttante

  Vic46 says:

  Ik ben bezig met gember en die is flink aan groeien, daar is nu 4 stengels aan het uitkomen, eentje is zo 50 centimeters lang. Maar tomaatjes, ik heb gehoord, een keer probeert en niet goed, zijn lastiger.
  In mij kas ik krijg af en toe lekker champignons, ik denk door mij eigen compost.
  Vaak in het tuin daar groeide een aardappel plant, soms laat het door groeier en ik krijg 5,6 aardappels van.
  Ik heb som grote bloempotten en ik set 3 of 4 kleine aardappelen in met eerst alleen bodem bedekt met grond en als de planten groei meer aarde bij tot de bloempot is vul. Daarna laat het groeien en dood gaan, dan zijn de aardappels goed.

  BIJBLOEM says:

  Nu nog een manier waarop je een veelvraat die alles weg knagen?
  Aardappels (2e generatie) gaan goed groeien.
  Een hele ui die zijn doorgeschoten. Daar komt een mooie bol met uiteindelijk zaad.
  Ruikt heerlijk fris naar ui.
  Zaad uit de bol en uit een zakje begint in de nazomer te groeien.
  Champignons zijn leuk.