Pompoenen kweken

Pompoenen kweken: wanneer zaaien? En tips voor de verzorging en het oogsten

Zelf pompoenen kweken in het voorjaar werpt in het najaar letterlijk zijn vruchten af. We geven tips voor het zaaien, vertellen hoe u ze kunt laten klimmen en wat er bij hun verdere verzorging komt kijken.

Welke soorten pompoenen zijn er?

Er is heel veel keuze op het gebied van pompoenen kweken (Cucurbita). U kunt kiezen uit klein blijvende soorten, tot exemplaren die wel 10 kilo zwaar worden. En dat in allerlei verschillende kleuren. Ook qua smaak valt er veel te kiezen, van hele zoete, tot meer hartige smaken. Daarnaast kunt u gaan voor een niet eetbare variant, die u kunt gebruiken voor het uithollen voor Halloween of voor andere herfstdecoraties.

pompoen
Lees ook: Zijn alle pompoenen eetbaar?

Hoe en wanneer pompoenen kweken?

Pompoenen hebben warmte nodig om goed te groeien en hebben een hekel aan kou. Om die reden kunt u ze het beste niet eerder zaaien dan eind april, begin mei. Binnenshuis of buiten onder glas. Zakt de temperatuur ’s nachts te veel, dan beïnvloedt dat het resultaat nadelig. Aangezien ze snel kiemen en groeien, kunt u ze dan na ijsheiligen (15 mei), wanneer het risico op nachtvorst verwaarloosbaar is, buiten uitplanten.

De zaden zijn vrij groot en het handigste is om ze per stuk in een eigen potje met zaaigrond te zaaien. Raadpleeg de verpakking hoe diep ze moeten komen. Zet de potjes op een zonnig plekje en houd de grond licht vochtig, maar niet te nat, want dan kunnen ze gaan rotten. De zaden ontkiemen soms al na 1 week. Als ze na 2 tot 3 weken goed groeien, maar in elk geval dus pas in de 2e helft van mei, kunt u ze buiten uitplanten. Het is ook mogelijk om ze vanaf 15 mei buiten ter plaatse te zaaien. Ook kunt u eventueel de fase van het zaaien overslaan en jonge planten kopen, die u direct kunt uitplanten.

pompoenen kweken in de tuin

Waar en met welke verzorging groeien pompoenen het best?

Pompoenen groeien het best op een zonnige, tot half beschaduwde plek, in goed doorlatende, voedzame grond. Aangezien de planten behoorlijk fors kunnen worden, moet daar voldoende ruimte voor zijn. Ze kunnen ook in een grote pot groeien, maar moeten dan ook op een plek staan waar ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Ze nemen al snel 1,5 à 2 vierkante meter in beslag.

Verwijder onkruid in het begin, wanneer de planten nog klein zijn, zodat ze niet hoeven te concurreren. Slakken kunnen dan ook nog een probleem zijn, dus houd dit goed in de gaten. In een eerder artikel geven we tips om een slakkenplaag tegen te gaan. Zo gauw de planten wat ouder zijn, worden de bladeren stugger en laten slakken ze over het algemeen met rust.

Geef regelmatig organische mest voor moestuinplanten en / of compost gemixt met stalmest. Zorg er daarnaast voor dat ze voldoende vocht krijgen. Het zijn namelijk flink hongerige en dorstige planten. Door rondom de planten te mulchen, zorgt u ervoor dat onkruid minder kans maakt, dat de grond minder snel uitdroogt en voegt u voedsel aan de bodem toe.

Hoe kunt u pompoenen laten klimmen?

U kunt de pompoenen over de grond laten groeien. Plaats in dat geval een tegel of plankje onder de vruchten, om ze tegen rotten te beschermen wanneer de bodem erg nat is. Maar u kunt er ook voor kiezen om de planten te laten klimmen. Op die manier nemen ze ook net wat minder ruimte in. Aangezien de ranken met daaraan de vruchten vrij zwaar kunnen worden, voldoen dunne stokken daarvoor niet. Maak daarom een stevig bouwwerk en bind de ranken daaraan vast. Of laat de planten tegen een hek klimmen.

pompoenen kweken tegen een hek

Wanneer is een pompoen klaar om te oogsten?

Afhankelijk van de soort zijn de meeste pompoenen eind september, begin oktober klaar om te oogsten. Controleer hiervoor de stelen bij de vruchten. Wanneer die rimpelig worden en kurkachtige groeven krijgen, zijn ze oogstklaar. Snijd de pompoenen met een scherp mes van de steel af en laat minstens 5 centimeter steel aan de vrucht zitten. Hierdoor zijn ze langer houdbaar. Of gebruik er een stevige snoeischaar voor. Zorg er altijd voor dat de vruchten voor de eerste nachtvorst van de plant af zijn, want daar zijn ze niet tegen bestand. Ook de bloemen en pitten van de pompoen zijn eetbaar.

Hoe en hoelang kunnen pompoenen bewaard worden?

Een ongesneden pompoen met een stukje steel eraan kan op een koele plaats meerdere maanden goed blijven. In een warm vertrek bederft hij een stuk sneller. Verwijder aarde of vuil met een zachte borstel en stapel ze niet op elkaar, om smetten te voorkomen. Leg ze op een ondergrond waar ze geen kwaad kunnen, want soms kunnen ze wat afgeven.

Wilt u het jaar erop ook weer pompoenen kweken, dan kunt u daar eventueel wat pitten uit de vruchten voor bewaren. Maak ze daarvoor schoon en laat ze 2 weken goed drogen, voor u ze bijvoorbeeld in een papieren zakje of envelop opbergt. Gebruik geen plastic zakjes, want daarin kunnen de zaden gaan schimmelen.

(Bron: Archief, Groei & Bloei, Tuinen.nl, Bolster.nl, Tuinadvies.nl, VT Wonen, Tuinseizoen, Landidee, MijnTuin.org. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie