bloemen, waaronder de giftige hortensia

Welke bloemen zijn giftig voor huisdieren? Pas op met Hortensia en nog 15 soorten

Naast veel kamerplanten, zijn er ook bloemen (en het groen dat in boeketten verwerkt wordt) die giftig kunnen zijn voor huisdieren. We zetten op een rij met welke bloemen u moet opletten bij honden en katten en welke u wel veilig kunt neerzetten.

Hoe goed werkt het instinct van dieren bij giftige bloemen en planten?

Veel mensen denken dat huisdieren wel weten van welk groen ze moeten afblijven, omdat het giftig is. Maar in de praktijk is dit niet iets waar u op kunt vertrouwen. De ene kat of hond zal alle bloemen en planten in huis met rust laten, terwijl andere dieren juist overal aan knabbelen. Giftig of niet giftig. Ze gaan misschien niet meteen van elk bloempje of takje dood, maar ze kunnen er op zijn minst flink beroerd door worden. Iets wat te voorkomen is, door geen giftige bloemen en planten in huis neer te zetten. We zetten een aantal populaire bloemsoorten op een rij, die niet geschikt zijn wanneer u honden of katten in huis heeft.

gatenplant met kat
Lees ook: Hond of kat in huis? Pas op met deze giftige kamerplanten

Amaryllis (Hippeastrum)

Het sap van de amaryllis is giftig. Het kan braken, diarree, lage bloeddruk en zelfs leverschade veroorzaken.

Amaryllis bloemen

Aronskelk / Calla (Zantedeschia)

De Calla (ook bekend als aronskelk) bevat een stof die giftig is voor huisdieren. Alle delen zijn giftig.

Calla bloemen

Chrysant

Huisdieren die van chrysanten eten kunnen maagklachten krijgen en het kan diarree veroorzaken.

chrysant bloemen

Eucalyptus

Het lekker ruikende en mooie groen van eucalyptus is minder prettig voor huisdieren. Wanneer ze het binnenkrijgen, kunnen ze te maken krijgen met diarree, kwijlen en flauwte.

eucalyptus in vaas

Flamingoplant (Anthurium)

Zowel de bladeren als de stelen van de Anthurium zijn giftig. Bij inname zorgen ze voor brandende zwellingen aan de bek. Bij blaarvorming kan ademhalen en slikken moeilijker gaan.

Anthurium in vaas

Gladiool (Gladiolus)

Zowel de bloemen als de knollen van gladiolen zijn giftig. Bij inname kunnen ze leiden tot misselijkheid, braken, diarree en irritatie van mond en keel.

roze gladiolen

Hortensia (Hydrangea)

De onschuldig ogende hortensia lijkt misschien niet giftig, maar is dat wel. Door erop te kauwen wordt er cyanide aangemaakt. Het kan zorgen voor braken en diarree en kan zelfs invloed hebben op de bloedsomloop.

hortensia bloemen

Nerine

De sprieterige Nerine kan verleidelijk ogen voor huisdieren, maar heeft vervelende gevolgen wanneer ze ervan eten.

nerine in huiskamerParadijsvogelbloem (Strelitzia)

De paradijsvogelbloem heeft niet alleen een grote aantrekkingskracht op mensen, maar kan dit ook op huisdieren hebben. Aangezien hij giftig is, kunt u hem beter achterwege laten in huis.

Strelitzia in vaasjes

Pioenroos (Paeona)

Wanneer huisdieren delen van pioenrozen binnen krijgen, dan kunnen ze last krijgen van misselijkheid, maagklachten en braken.

roze pioenrozen

Prachtlelie (Gloriosa)

Alle delen van de prachtlelie bevatten het stofje gloriosine, dat giftig is voor huisdieren.

bloemen GloriosaRidderspoor (Delhinium)

Voor mensen kan de ridderspoor, mits juist toegepast, geneeskrachtige eigenschappen hebben. In alle andere gevallen, en ook in het geval van huisdieren, is de bloem flink giftig.

blauwe ridderspoor bloemenVoorjaarsbloemen

Geniet als u huisdieren heeft alleen buiten van voorjaarsbloemen als hyacint, narcis, krokus of tulp. Ze zijn namelijk giftig. Vooral de bollen, maar de bloemen zelf ook.

tulpen en andere voorjaarsbloemen

Lelie

De lelie is letterlijk levensgevaarlijk voor katten. Ze hoeven niet eens van de bloemen te eten, om heel erg ziek te worden. Als ze door afgevallen stuifmeel lopen en van hun pootjes likken kan er al een levensgevaarlijke nierbeschadiging ontstaan. Dat geldt ook voor het drinken van het vaaswater. Honden die iets van een lelie binnenkrijgen moeten dat bekopen met maag- en darmklachten.

lelies gevaarlijk voor huisdieren

Lelietje-der-dalen

De gehele plant van het lelietje-der-dalen is giftig en kan zorgen voor braken, diarree en buikpijn.

Lelietje-der-dalen in huisWolfsmelkachtigen (Euphorbiaceae)

De zaden en het sap van wolfsmelkachtigen als kerstster zijn giftig. Hoe giftig de kerstster is, lopen de meningen tegenwoordig uiteen. Algemeen wordt aangenomen dat het witte melksap irriterend is bij aanraking met de mond of de ogen. Ook krijgen ze er maag-darmklachten van.

 

bloemen van de kerstster

Wat moet u doen wanneer uw huisdier van giftige bloemen gegeten heeft?

Het kan even duren voor huisdieren symptomen vertonen wanneer ze van giftige bloemen gegeten hebben. Hun situatie kan vervolgens heel snel verslechteren. Neem daarom altijd meteen contact met de dierenarts op als u merkt dat ze giftige bloemen binnengekregen hebben.

De symptomen zijn onder andere braken, diarree, coördinatieproblemen, lusteloosheid, verstoring van de ademhaling, huidafwijkingen, meer drinken en minder eetlust. Of een combinatie daarvan.

Bovenstaande lijst is geenszins compleet, wees dus ook bij andere soorten bloemen alert. Ook in het geval van kleinkinderen die over de vloer komen is het goed hier rekening mee te houden. Veel bloemen die voor dieren giftig zijn, kunnen dat immers ook voor mensen zijn.

chocola
Lees ook: Wat moet u doen als uw hond of kat chocola heeft gegeten?

Welke bloemen zijn niet giftig voor huisdieren?

Tenslotte nog enkele bloemsoorten die u veilig kunt neerzetten wanneer u huisdieren heeft: rozen, gerbera’s, Phloxen, zonnebloemen en orchideeën. In het geval van de rozen kunnen de doorns overigens wel weer voor verwondingen zorgen. En ook wanneer ze deze niet giftige bloemsoorten eten, kunnen ze alsnog last krijgen van hun maag. Alleen worden ze er dan gelukkig niet al te ziek van. Een goed alternatief kan daarnaast een boeket van kunstbloemen zijn.

In een eerder artikel vindt u ook 11 niet giftige kamerplanten voor huisdieren.

(Bron: Archief, Mooiwatbloemendoen.nl, RTL Nieuws, AniCura, Zoolac, Royal Canin, Pets Place, Topbloemen.nl, Fleurop, Ranzijn. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie