chocola

Wat moet u doen als uw hond of kat chocola heeft gegeten?

Huisdieren en chocola zijn geen goede combinatie. Voor ons is het een onschuldige lekkernij, maar voor katten en honden is het puur vergif. Ook als u het bij ze uit de buurt houdt, komt het helaas weleens voor dat ze er onverhoopt van snoepen. Wat kunt u dan het beste doen?

Waarom is chocola giftig voor honden en katten?

In chocola zit de stof theobromine. Deze stof is giftig voor honden en katten. Hoe puurder, hoe meer theobromine er over het algemeen in zit. Ook cacaopoeder en -bonen bevatten veel theobromine. Wees hier dus erg voorzichtig mee en zet het achter slot en grendel. In het honden- of kattenlichaam kan de stof, in tegenstelling tot het menselijk lichaam, moeilijk afgebroken worden. Daarnaast kan het gif zich in het lijf opstapelen. Ook al lijkt het misschien of uw dier na het eten van 1 stukje nergens last van heeft: als het dat dagen of wekenlang blijft doen, kan dat uiteindelijk alsnog tot vergiftiging leiden. In witte chocola zit weinig tot niets van de stof, maar toch kan uw dier dit beter ook niet eten. Want het kan wel braakklachten of diarree veroorzaken.

Hoe merkt u dat uw dier chocola heeft gegeten? En kunnen ze eraan doodgaan?

Theobromine is voor zowel honden als katten giftig. Toch zijn het veel vaker honden dan katten, die een vergiftiging oplopen. Dat komt doordat katten over het algemeen kieskeuriger zijn over wat ze eten. Terwijl honden chocola soms zelfs met verpakking en al naar binnen werken, omdat het een grote aantrekkingskracht op ze heeft. Wel kunnen katten het ook per ongeluk binnen krijgen, wanneer ze ermee spelen.

Vaak laten dieren duidelijke bewijzen achter, zoals aangevreten wikkels of resten van de chocola op hun bek. Maar soms is er niets van te zien. Wees daarom, als u chocola in huis heeft, extra alert op symptomen die kunnen wijzen op het nuttigen ervan. De 1e symptomen treden over het algemeen na 2 tot 4 uur op, maar kunnen dus ook pas veel later opkomen. Uw dier kan dan rusteloos worden en kan last krijgen van rillingen, hijgen, braken, diarree en veel plassen. Wordt er dan niet ingegrepen, dan verergeren de klachten en kunnen er epileptische aanvallen optreden, hartritmestoornissen, een ademstilstand of coma. Doordat het gif het spijsverteringskanaal irriteert, kan het dier een interne bloeding krijgen. Uiteindelijk kan het dier overlijden.

restjes kerstdiner
Lees ook: Dit is waarom u geen restjes kerstdiner aan uw hond of kat moet geven

Hoe veel chocola is gevaarlijk voor een hond of kat?

Hoe gevaarlijk de situatie voor uw huisdier is, hangt af van de soort chocola, hoeveel het ervan binnen krijgt en het gewicht van uw dier. Een hond van 10 kilo kan bijvoorbeeld al overlijden wanneer hij tussen de 50 en 100 gram pure chocola binnen krijgt. Over het algemeen bevat witte chocola 0-2 mg theobromine per gram chocolade, melkchocola 3 mg theobromine per gram chocolade, pure chocolade 15 mg theobromine per gram chocolade, cacaopoeder 20 mg theobromine per gram chocolade en cacaodoppen 14-30 mg theobromine per gram.

Wat moet u doen als uw huisdier chocola heeft gegeten?

Hoe sneller u tot actie over gaat, hoe beter. Bel dus direct de dierenarts. Probeer als het even kan de antwoorden op deze belangrijke vragen te achterhalen: hoelang geleden heeft het dier de chocola gegeten, hoeveel en wat is het gehalte aan theobromine ervan (gehalte aan cacao)?

Wanneer uw dier meteen na inname braakt, kan dat voldoende zijn, om het giftige theobromine uit het lichaam te krijgen. Er wordt weleens geadviseerd om zout te laten eten, zodat ze gaan braken, maar zout is zelf ook giftig voor honden en katten. Uw dierenarts kan in plaats daarvan een injectie geven, die het braken opwekt. Dit kan tot 4 à 6 uur na inname nog. Anders moet de maag worden schoongespoeld en is er een nabehandeling van de darmen nodig.

Zoetstof
Lees ook: Zoetstof xylitol levensgevaarlijk voor huisdieren

Hoe kunt u voorkomen dat uw huisdier chocola eet?

Helemaal voorkomen dat uw huisdier chocola eet, is helaas niet mogelijk. Maar u kunt de kans wel zoveel mogelijk verkleinen. Zorg ervoor dat uw dier nergens in huis bij chocola kan. Dat houdt bijvoorbeeld ook in dat ze niet bij de voordeur kunnen komen, wanneer u daar de post binnen krijgt. Dan kan het nooit gebeuren dat ze in aanraking komen met post die chocola bevat. Laat ook nooit kinderen alleen wanneer ze chocola eten. Ze kunnen per ongeluk iets laten vallen of hun lekkernij willen delen.

Pasen en de decembermaand zijn extra risicovolle momenten voor huisdieren en chocola. Maar er zijn meer gevaren voor huisdieren in huis, waarvoor we u in een eerder artikel waarschuwen. Zoals botjes van vlees, kurken en brandende kaarsen.

(Bron: Archief, RTL Nieuws, Algemeen Dagblad, AniCura, Medpets. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie