zomerbollen

10 bijzondere zomerbollen om in de lente te planten

Vanaf de vroege lente zijn er veel mooie soorten zomerbollen beschikbaar bij tuincentra en kwekers. Net als bij voorjaarsbollen worden ze enkele maanden voor hun bloeitijd geplant. In dit geval de maanden april en mei. Ze bloeien dan tijdens de (late) zomer. We zetten een 10-tal bijzondere opties op een rij.

Bol, knol of wortelstok?

Strikt genomen groeien onderstaande opties niet allemaal vanuit een bol, maar ook soms vanuit een knol of wortelstok.

Wanneer en hoe planten?

Over het algemeen worden zomerbollen geplant als de kans op vorst voorbij is. Soms is dat al in april het geval, maar bij sommige meer kwetsbare bolsoorten is het verstandig om de IJsheiligen af te wachten, omdat de kans op nachtvorst vanaf dat moment vrijwel verwaarloosbaar is. Dat is dan vanaf 15 mei. Minder vorstgevoelige bollen, zoals lelies, kunnen al wel wat eerder geplant worden. Net als bij de meeste lentebollen gaat het voor veel zomerbollen op dat ze op een diepte van 2 keer de bol geplant moeten worden. Maar niet allemaal. Het is daarom het handigste om de gebruiksaanwijzing te volgen, die meestal bij de bol meegeleverd wordt. Daarin is ook te vinden wat de plantafstand tussen onderlinge bollen moet zijn.

Afrikaanse lelie: Agapanthus

De breedbladige en bladhoudende Agapanthus is niet winterhard en kan tijdens de winter dus niet in de grond blijven zitten, zoals de smalbladige, bladverliezende (Agapanthus africanus) dat vaak wel kan. Het is daarom handig de breedbladige versie in een grote pot of kuip te planten, zodat ze tijdens de zomermaanden voor kleur zorgen in de tuin en u ze erna vorstvrij overwintert. Haal de Agapanthus na de 1e lichte nachtvorst naar binnen, dat is voor de plant het teken om in winterrust te gaan. Plaats de pot op een koele plek en stop met water geven. Geef weer water (en voedsel) als er puntjes blad tevoorschijn komen.

AgapanthusAnanasplant: Eucomis

De bloem van de ananasplant (niet te verwarren met de kamerplant) ziet eruit als de tropische vrucht, waaraan hij zijn naam te danken heeft, maar heeft er verder niets mee te maken. Plant de bol in het voorjaar en plaats die op een half zonnige plek. Na de ijsheiligen kan de pot naar buiten. Na de bloei sterft het loof af en kunt u dat verwijderen. De bol is winterhard tot -5, dus kan eventueel met bescherming buiten gelaten worden tijdens de winter. Haal de pot anders in oktober naar binnen en laat de ananasplant op een vorstvrije plek overwinteren. Het is ook mogelijk de bollen uit de pot te halen en ze in turfmolm te bewaren.

EucomisBloemriet: Canna

De Canna wint met zijn grote, op bananenplant lijkende blad en exotische bloemen steeds meer aan populariteit. Hij bloeit vanaf juli, met felgekleurde bloemen in tinten als rood, geel, oranje en roze of variaties daarvan. Zijn blad kan groen zijn, maar ook tegen purper aan zitten of bont gekleurd zijn. Ze worden afhankelijk van de soort van 50 cm tot wel 1.60 m hoog. Voor een vroege bloei kunt u de Canna vanaf maart in huis voorkweken en vanaf half mei kan hij in de tuin geplaats worden. Op een zonnige en beschutte plek, zodat hij zich goed kan ontwikkelen en het kwetsbare blad mooi blijft. In oktober moet u de knol naar binnen halen en het loof eraf snijden. Plaats de knol in een pot met potgrond en overwinter op een koele plaats.

Canna

Calla: Zantedeschia

De Calla heeft groen of gespikkeld blad en komt tot bloei met een karakteristieke kelkvorm, waarin de kleine bloempjes zitten. De kelkvormige schutbladeren kunnen veel verschillende kleuren hebben, zoals geel, oranje, wit en roze. Begin mei kunnen ze op een zonnige plek geplant worden. Aangezien de wortels boven op de knol groeien, moeten ze minstens 10 centimeter diep geplant worden. Strenge vorst wordt niet verdragen, dus als u de plant buiten laat, moet de wortelstok goed beschermd worden. Bovengronds sterft de plant dan af, maar in het voorjaar loopt hij opnieuw uit. Haalt u de plant binnen, geef zet hem dan koel en geeft u hem maar eens in de 2 weken water. Ze worden ook wel als kamerplanten gebruikt.

Calla

Kaapse hyacint: Galtonia

De Kaapse hyacint verspreidt een heerlijke geur en zijn bloemsteel met vele witte, klokvormige bloempjes doet denken aan een langwerpige hyacint. Als u de bollen in april plant, dan volgt de bloei in de maanden augustus of september. Zodra de bloemen in het najaar verwelken stoppen met water geven. Haal de bollen voor de 1e vorst uit de grond en laat drogen op een beschutte, luchtige plaats. Verwijder de verwelkte bladeren en bewaar de bollen op een donkere, droge, koele en vorstvrije plaats.

Galtonia

Kliplelie: Nerine

De Nerine moet uiterlijk in april geplant worden. De bloembol komt pas aan het einde van de zomer of in de herfst in bloei. Zo kunt u het bloeiseizoen van uw bollen dus weer wat verspreiden. De meest voorkomende kleur is roze, maar er zijn ook Nerine’s met witte, oranje, rode en meerkleurige bloemen. De trompetvormige bloemen verschijnen op bladloze stengels. Het blad verschijnt tijdens of na de bloei. In de winter goed afdekken of als de plant in een pot geplant is naar binnen halen, in een vorstvrije ruimte. De aarde steeds heel licht vochtig houden en als er nieuwe groei te zien is weer wat meer water gaan geven.

NerinePoederkwast / Afrikaanse bloedlelie: Scadoxus

De poederkwast of Afrikaanse bloedlelie is voorzien van spectaculaire, bloedrode, bolvormige bloeivormen. Nadat de bol in de zomermaanden gebloeid heeft kunnen er bessen verschijnen. Als de bladeren geel worden is het tijd voor een rustperiode. Haal de plant dan naar binnen, in een vorstvrije ruimte. Overwinter de bol in potgrond en houd de aarde steeds licht vochtig, om uitdrogen te voorkomen. Belangrijk om te vermelden is dat de Scadoxus zeer giftig is, dus zeker geen goede keuze als er kleine kinderen of huisdieren bij in de buurt komen.

Scadoxus

Siamese of Thaise tulp: Curcuma

De Curcuma groeit uit wortelstokachtige knollen en wordt soms ook als kamerplant aangeboden. Het is dan ook een tropische soort. De meest voorkomende kleur van de bloemen is roze. Plant de knol in het voorjaar in een ruime pot en zet pas buiten na de IJsheiligen. Haal in het najaar naar binnen en stop als het blad afsterft met water geven. Laat op een koele plek overwinteren en zet de knol in februari in nieuwe potgrond en start weer met water geven.

Curcuma

Spinlelie / Peruaanse narcis: Ismene (Hymenocallis)

De spinlelie ook wel Peruaanse narcis genoemd is veelal bekend als Hymenocallis, maar sinds 1990 is hij geclassificeerd als Ismene. Zijn sierlijke witte bloemen hebben zowel wat weg van een lelie als van een narcis. Hij doet het goed in potten. Plaats u hem in de volle grond, zet hem dan in een plantmandje, want de veldmuis is er dol op. Pas bij het planten op voor late (nacht)vorst of plant pas na de IJsheiligen. Plaats in de winter in een vorstvrije ruimte en minimaliseer het water geven, maar laat niet geheel uitdrogen.

IsmeneTijgerbloem: Tigridia

De bloemen van de Tigridia hebben een mooi vlekpatroon, waar hij zijn Nederlandse naam tijgerbloem aan te danken heeft. Ze kunnen verschillende kleuren hebben, zoals rood, roze, wit of geel. De bladeren van de Tigridia lijken op die van de gladiool en iris. Elke bloem op zich bloeit maar kort, maar door de vele bloemen per steel houdt de bloei langere tijd aan. In het najaar moeten de bollen naar een vorstvrije ruimte verplaatst worden. Ze kunnen wel lichte vorst verdragen, maar onze winters zijn teveel van het goede. Stop dan met water geven, zodat de bladeren kunnen afsterven.

Tigridia

(Bron: Krijns groentips, Alles over bloembollen, bloembol.org, Tuinen.nl, Tuinseizoen, Tuinadvies, Mooi wat planten doen, Home & Garden, archief)

Geef een reactie