Voorjaarsbollen

Voorjaarsbollen in pot

Wie geen tuin heeft of ook binnenshuis wil genieten van heerlijk geurende bolplanten kan kiezen uit veel verschillende voorjaarsbollen voor in huis, zoals de narcis, tulp en de hyacinth.

Standplaats

Meestal is het grootste gedeelte van de bloemen nog gesloten als u bollen op pot koopt. Zet ze thuis op een lichte, maar liefst niet te warme plek, tot 18 graden. U kunt dan langer van ze genieten, dan wanneer u ze bijvoorbeeld bovenop de verwarming plaatst. Ook een plek waar ze de gehele dag in de volle zon staan is daarom minder geschikt. Tegenwoordig zijn bollen meestal zo gekweekt dat ze stevige stelen hebben, maar soms worden de bloemen toch net wat te zwaar om te dragen. Ondersteun die dan voordat ze breken of de planten omvallen.

Voorjaarsbollen

Water geven

Bolplanten groeien snel en verbruiken daardoor veel water. Geef daarom regelmatig water, zodat de kluit niet uitdroogt, maar niet zo veel dat de wortels in een laag water blijven staan. Bemesten is niet nodig, want ze halen hun voeding uit de bol en de grond waarin ze staan. Als u de bollen wilt overhouden kunt u na de bloei wat mest in een lage dosering geven en de bollen het jaar erop van verse potgrond voorzien, waar weer nieuwe voedingsstoffen in zitten.

Voorjaarsbollen

Bloemknoppen

Knip uitgebloeide bloemen uit de plant, alle energie gaat dan naar de overgebleven knoppen en bloemen.

Voorjaarsbollen

Buiten

Voor bollen in pot geldt dat u ze bij niet te strenge vorst ook buiten kunt zetten. Bolplanten die in de herfst al buiten geplant zijn, zijn zeer winterhard, maar voorgekweekte bollen voor in huis hebben niet aan de winterse omstandigheden kunnen wennen. Bij lichte vorst komt de bloei tijdelijk tot stand, maar herstellen de bollen zich zonder moeite, bij zeer lage temperaturen kunt u ze beter tijdelijk op een koele plek binnen houden, totdat de temperatuur weer gestegen is. Zorg dat de potten waarin ze staan voorzien zijn van gaten, zodat regenwater niet in de pot blijft staan en geef bij langere tijd droog weer regelmatig water.

Bollen overhouden

Zijn de bollen in huis uitgebloeid, dan kunt u ze eventueel in de tuin uitplanten, zodat ze het jaar erop daar tot bloei komen. Knip al wel de uitgebloeide bloemen eruit, maar het loof pas als het verwelkt is, dan is alle energie terug naar de bol gegaan. Ook in huis kunnen bollen opnieuw in bloei getrokken worden, maar dat is wel wat omslachtiger, want ze hebben hier een droge en koele periode voor nodig. Het gemakkelijkste is dan nog om de bollen in pot, voorzien van nieuwe aarde, naar buiten te plaatsen en ze aan het begin van het jaar erop weer naar binnen te halen.

Wat is uw favoriete bolplant?

Geef een reactie