Kunstbloemen schikken

Kunstbloemen schikken, hoe kunt u een mooi boeket maken met nepbloemen?

U kunt een kant-en-klaar-boeket kunstbloemen kopen, maar dat is vaak erg prijzig. Daarnaast heeft zelf kunstbloemen schikken het voordeel dat u precies de bloemen en kleuren kunt kiezen die u het mooiste vindt. We geven tips hoe u nepbloemen het beste in een vaas kunt zetten.

De vaas kiezen

U kunt de bloemen uitkiezen op het soort vaas dat u ervoor gebruiken wilt of andersom. Het is bij kunstbloemen vaak wel het handigste om geen doorzichtige vaas te gebruiken, zodat de stelen niet te zien zijn.

kunstbloemen schikken

De hoogte en daarnaast de breedte van de vaasmond zijn bepalend voor hoe de bloemen uitkomen. Bij een vaas met een brede mond vallen de stelen alle kanten op. In een smalle vaas staan de bloemen rechtop. Wilt u een nonchalante bos, kies de vaas dan niet te smal uit, maar wilt u het juist wat strakker, doe de bloemen dan juist wel in een smalle vaas. Ook mogelijk: maak met doorzichtig plakband een raster over de bovenkant, waar u de stelen tussen zet. Het plakband houdt de bloemen dan op hun plek en ook de bloemen in het midden blijven netjes zo staan als u wilt. Hetzelfde kan met een stukje kippengaas.

Ook de hoogte van de vaas is van belang. Zijn de stelen erg lang, dan heeft u een hoge vaas nodig. De stelen van kunstbloemen kunnen zwaar zijn en moeten dus goed ondersteund worden. Kies bij korte stelen juist voor een lage vaas, omdat u anders weinig van de bloemen ziet en het propperig overkomt. Aangezien u geen water in de vaas doet, moet die ook niet te licht zijn, anders valt hij snel om. Om dat te voorkomen, kunt u eventueel ook iets zwaars onder in de vaas doen, zoals knikkers of zand.

kunstbloemen
Lees ook: Hoe kunt u kunstbloemen (en -planten) het best stofvrij maken en onderhouden?

Bloemen kiezen

Gaat u voor bloemen van 1 soort of houdt u van een bonte mix? Bij bloemen van 1 soort hangt het van de soort af, hoeveel u ervan nodig heeft. Van tulpen heeft u er er wat meer nodig om een bos te vormen. Van grote kunstbloemen, zoals bijvoorbeeld zonnebloemen of takken met magnolia’s, is een boeket soms al gevuld met 5 stuks. Bij een gemengd boeket kunt u afwisselen met bloemsoorten en kleuren en dan staat het ook mooi om met wisselende lengtes te werken. Zo krijgt u een veldboeket. Met takken groen kunt u het boeket eventueel verder aanvullen.

Het is ook mogelijk om de kunstbloemen aan te vullen met enkele echte bloemen. In dat geval moet u water in de vaas doen en daarvoor is het noodzakelijk dat de stelen van de kunstbloemen dicht zijn. Ze bevatten namelijk vaak ijzer en dat gaat anders roesten. Knip de stelen om die reden dan ook niet bij. Soms is het wel mogelijk om ze op de gewenste lengte om te buigen.

Bij het kiezen van de bloemkleuren, kunt u afgaan op de kleuren die u in uw interieur verwerkt heeft, maar u kunt het juist ook gebruiken als afwijkende accentkleur. Daarnaast kunt u de kleuren bijvoorbeeld afstemmen op de seizoenen of een situatie, zoals bijvoorbeeld Pasen of kerst.

kunstbloemen schikkenKunstbloemen schikken

Net als bij echte bloemen, werkt het bij kunstbloemen goed om een frame te maken met stevige stelen. Door die kruislings in de vaas te zetten, kunt u de rest van de bloemen er makkelijker tussen zetten. Werk van buiten naar binnen en plaats 1 of enkele bloemen in het midden. Zitten er een paar extra lange stelen bij, verdeel die dan als laatste, over de hoeken van de vaas. Door tussendoor een paar keer van een afstandje te kijken en de vaas te draaien ziet u beter waar er nog gaten zitten die om een bloem vragen.

Kunstbloemen met korenschooftechniek schikken

De bloemen kunnen ook met de hand buiten de vaas geschikt worden. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld de korenschooftechniek gebruiken. Daarbij legt u de bloemen 1 voor 1 op uw hand, in 1 richting en steeds schuin op hun voorganger. Uiteindelijk heeft u dan een boeket met een ‘smalle taille’. Zet de bloemen in een vaas met een hals die niet te breed is, anders gaat het effect verloren. Of bind de bloemen bij elkaar met binddraad. Eventueel kunt u de stelen op dezelfde lengte afknippen. Maar doe dit alleen wanneer u ze niet in water zet. Ook kunt u ze dan niet meer hergebruiken in een andere soort bos, waarvoor u verschillende lengtes nodig heeft. Om die reden kunt u de stelen desgewenst beter ombuigen.

(Bron: archief, Easyplants, decoratietakken.nl, Intratuin. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    ThibaudTC says:

    Doe juist wel water in de glazen vaas. Het maakt de vaas zwaarder die daardoor steviger staat maar het geeft ook de illusie dat het echte bloemen zijn.
    Als de stelen van de kunstbloemen een ijzeren draad hebben dan steekt die alleen uit aan de onderkant. Je kan dan roesten voorkomen door het einde ‘waterdicht’ te maken met een druppel velpon.