Potlelie

Potlelie: Lilium

Wilt u extra lang genieten van lelies, kies dan eens voor een potlelie in plaats van een bos bloemen. Ze zijn, net als in het geval van de potchrysant, te krijgen in verschillende kleuren, al naar gelang uw smaak.

Standplaats

De lelie heeft veel licht nodig, maar volle zon moet worden vermeden. Ook moet de plek waar deze plant staat niet te warm zijn, want dat verkort de bloeitijd. Een lichte, koele plek (tussen de 15 en 20 graden) is voor deze plant dan ook het meest ideaal.

Lelies die als kamerplant gekweekt worden zijn wat compacter van vorm, maar houd uw plant in de gaten en geef hem wat ondersteuning als zijn stengels erg lang worden en hij dreigt om te vallen.

Potlelie

Water geven

De grond dient steeds net vochtig te blijven, uitdrogen wordt deze plant niet beter van. Geef hiervoor 1 á 2 keer in de week water. U hoeft tijdens de bloei geen plantenvoeding te geven, want de potlelie kan alles uit de bol halen, waaruit hij gegroeid is.

Bloei

Als de knoppen zich openen, bloeit de potlelie uitbundig. Niet iedereen kan de exemplaren waarderen die een zwaar parfum verspreiden. Er zijn soms echter ook soorten te koop (Aziatische lelies) die geurloos zijn. Uitgebloeide bloemen kunt u het beste uit de plant knippen, dan gaat alle energie naar de knoppen die nog over zijn en het staat mooier. Pas hierbij op voor de meeldraden, want die kunnen vervelende vlekken veroorzaken. U kunt de draden er overigens ook voorzichtig uit knippen, dan kunnen ze geen kwaad meer. Al staat dit natuurlijk wel net wat minder mooi.

Potlelie

Houd de potlelie tijdens de bloei uit de buurt van de fruitschaal. Het ethyleengas uit het fruit zorgt voor een voortijdige verwelking van de bloemen.
Als uw plant is uitgebloeid, dan kunt u hem eventueel een tweede leven geven in de tuin. De bol is winterhard en zal in het jaar erop opnieuw in bloei komen.

Potlelie

Giftig

Lelies zijn erg giftig en kunnen in het geval van katten zelfs dodelijk zijn. Niet alleen de plant is daarbij gevaarlijk, zelfs het water waarin zij staan, mocht uw kat hiervan drinken. Sla deze plant dus over als u een kat in huis heeft.

potlelie

Geef een reactie