Is bloemenvoeding echt nodig? En kunt u het ook zelf maken?
Publicatiedatum: 15 mei 2025
Hoelang een bos bloemen meegaat, is van verschillende factoren afhankelijk. Eén van die factoren is wel of niet een zakje bloemenvoeding toevoegen aan het water in de vaas. Of toch niet? Want hoe belangrijk is dit voedsel, wat zit er eigenlijk in en is het niet gewoon door iets anders te vervangen?
Wat zit er in zakjes bloemenvoeding?
Over de samenstelling van zakjes bloemenvoeding wordt wat geheimzinnig gedaan, merkt Keuringsdienst van waarde, wanneer ze hier onderzoek naar doen. Eén van de grootste producenten van snijbloemenvoedsel laat weten dat het uit de 3 bestanddelen voedingsstoffen, pH-regulatoren en wateropnamebevorderaars bestaat. Maar wil geen uitspraken doen over welke ingrediënten precies gebruikt worden.
Via de Universiteit van Wageningen wordt nog wat meer duidelijk. Daar is onderzoek gedaan naar snijbloemenvoedsel. De exacte ingrediënten zijn volgens hen het geheim van elke leverancier. Maar wat ze wel weten, is dat het gaat om een koolhydraat of suiker, iets wat de pH verlaagt (een zuur) en iets om de pH te bufferen. Dat zorgt ervoor dat de bloemen worden gevoed, dat de groei van bacteriën wordt geremd en dat de stelen makkelijker water opnemen.
Na verder onderzoek van Keuringsdienst van waarde blijkt dat het in de praktijk gaat om suiker, een zuur als citroenzuur of fosforzuur en een desinfecterend middel, zoals bleekmiddel.

Is bloemenvoeding onmisbaar voor bloemen?
Dan volgt de vraag: is bloemenvoedsel onmisbaar voor bloemen? En dat blijkt het tot op zekere hoogte wel te zijn. Het kan er zomaar voor zorgen dat bloemen, mits er verder optimale omstandigheden geboden worden, tot wel 60 procent langer meegaan. In de praktijk blijven ze dan al gauw 3 dagen langer vers.
Kunt u bloemenvoeding ook zelf maken?
Nu de ingrediënten bekend zijn, is het dan niet gemakkelijk na te bootsen? Tot op zekere hoogte kan dat, want een beetje suiker en bleek in het water kan bloemen soms een oppepper geven. Maar aangezien de optimale samenstelling niet bekend is, zal het nooit zo’n goed alternatief zijn als kant-en-klaar snijbloemenvoedsel, is de conclusie van Keuringsdienst van waarde.
Want, zo stelt persvoorlichter van de Universiteit van Wageningen Laurens Tijink: het resultaat is niet hetzelfde wanneer u zelf aan het mengen slaat. U moet dan ook nog zuur toevoegen en van zuur en bleek is bekend dat het juist ook tot vergeling of verbranding kan leiden. Dan doet u misschien zelfs meer kwaad dan goed. Een te veel aan suiker kan het water daarnaast juist weer vervuilen. Meestal zit er wel een zakje bij de bloemen, dus dan kunt u het beter daarbij houden.
Hierdoor blijven uw bloemen ook langer vers
Alleen bloemenvoeding is niet genoeg om bloemen langer vers te houden. Zo begint het al met een schone vaas en maakt de plaats waar u de bloemen neerzet ook uit. Die plek mag niet te warm of op de tocht zijn. Ook de aanwezigheid of beter áfwezigheid van rijp fruit in de buurt is van belang en natuurlijk ook het soort bloemen. De ene bloemsoort gaat veel langer mee dan de andere. In dit artikel leest u meer tips om uw bloemen lang vers te houden.
(Bron: Archief, Keuringsdienst van waarde, Chrysal, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)