pioenrozen

Zo geniet u langer van pioenrozen en gaan ze allemaal open

In de maanden mei en juni zijn er volop pioenrozen (Paeonia) verkrijgbaar. Een paar stelen creëren al een spectaculair effect in een vaas. Het nadeel is dat ze niet altijd even lang mooi blijven en dat de knoppen weleens weigeren zich te openen. Wij hebben tips om langer van uw bloemen te genieten en alle knoppen open te laten gaan.

Langer genieten van pioenrozen

Pioenrozen behoren helaas niet tot de bloemsoorten die het langst goed blijven in een vaas. Door de bloemen de best mogelijke verzorging vooraf te geven, kunt u er wel zo lang mogelijk van genieten. Een dag of 5 tot 7 is dan goed haalbaar. Snijd de stelen daarvoor schuin af en verwijder al het blad dat anders in het water terecht komt. Dit voorkomt dat het water sneller vervuilt dan nodig is.

pioenrozen

Zet de bloemen in een brandschone vaas en voeg het meegeleverde bloemenvoedsel toe (of vraag ernaar als het er niet bij zit). Dit voedt de bloemen en houdt het water daarnaast schoner, maar zorgt er bovendien voor dat alle nog gesloten knoppen beter zullen openen. Zit er geen bloemenvoedsel bij de bloemen, voeg dit dan zo mogelijk zelf toe of maak het zelf. Voeg daarvoor een theelepel suiker een klein scheutje bleek en 2 theelepels citroen- of limoensap toe aan het water. Ververs het water van de bloemen vervolgens elke 2 á 3 dagen en bekijk hieronder meer tips om bloemen langer vers te houden.

Bloemen
Lees ook: Langer genieten van een boeket? Tips om uw bloemen vers te houden

Geen dichte knoppen

Door voor een bos te kiezen waarbij de knoppen zich al een beetje beginnen te openen, is de kans groter dat ze eenmaal in de vaas helemaal zullen openen. Blijven er toch 1 of meerdere knoppen achter, dan kan het zijn dat die ‘dichtgeplakt’ zitten. Op pioenrozen zit namelijk vaak een kleverig laagje, dat de bloemen kan verhinderen zich te openen. Is dit het geval, help de knop dan voorzichtig met uw vingers om alsnog te openen. Of houd de knop op zijn kop onder een zachte straal met lauwwarm water, om het laagje te verwijderen. Soms moet u dit een dag later nog een keer herhalen.

pioenrozen, dichte knoppenPioenrozen in de tuin

Als u extra lang van pioenrozen wilt genieten en u heeft een tuin, dan kunt u deze fraaie bloeier ook in de tuin aanplanten. Ook in een ruime pot op het balkon is een mogelijkheid. U kunt kiezen uit vele soorten, met enkele, half dubbele en dubbele bloemen. Met een kleurenpalet van wit tot donkerrood en alles wat er tussenin zit. Ze mogen niet te diep geplant worden, (maximaal 5 cm aarde boven de groeiknoppen/ogen), want te diep geplante exemplaren geven geen of matig bloemen. Ze houden daarnaast van een beetje ruimte. Zet de andere beplanting dan ook niet op haar ‘lip’. Van verplaatsen is deze plant geen fan. Doe dit daarom zo min mogelijk, want dit kan resulteren in een bloeistop van enkele jaren en in het ergste geval bloeit uw pioen nooit meer. De meeste soorten worden maximaal een meter hoog, maar door de zware bloemen is er vaak wat ondersteuning van de bloemstengels nodig.

pioenrozen mieren

Mieren

Niet alleen mensen zijn dol op de zoete geur van pioenrozen, ook mieren komen erop af. En niet alleen op de geur, ook op het suikerachtige laagje dat de bloem vaak vormt. Haalt u wat bloemen uit uw tuin naar binnen, controleer dan ook dat u de kleine diertjes niet mee verhuist.

(Bron: archief, Fleurop, Margriet, Tips en weetjes, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

  Sanny Klingler says:

  Ik wil graag een advies doorgeven voor mensen die weleens bloemen krijgen via Topbloemen.nl
  Ik heb weleens pech gehad met deze bloemen en dan was het hele boeket al binnen 5 dagen verwelkt. Je kan Topbloemen een eenvoudig mailtje sturen met een foto van je boeket en het ordernummer dat op het kaartje staat dat bij het boeket zit.
  De laatste keer dat ik het had was bij een moederdagboeket. Na drie dagen waren er al een paar aan het afvallen.
  Ze hebben ons toen gebeld dat ze blij waren met de melding en dat waarschijnlijk veel te veel mensen dat niet doen.

  Je hebt een 7 dagen vers garantie bij de boeketten en gezien de prijs mag dat ook wel. Gewoon doen dus en we hebben het tweede boeket nu al 10 dagen staan en het ziet er nog steeds fris uit. De eerste keer waren de bloemen dus niet vers.

  Voel je niet bezwaard, er is betaald voor een vers boeket en het bedrijf gaat ervoor!