hortensia

Hortensia: Hydrangea

De hortensia (Hydrangea) is een plant waar we zowel binnen als buiten van kunnen genieten. Als kamerplant is hij verkrijgbaar in vele kleuren en formaten en brengt hij wekenlang bloemen in huis.

Standplaats

De hortensia is afkomstig uit de meer gematigde streken van onder andere Oost- en Zuidoost Azië. Om hem binnenshuis langere tijd goed te houden doet u er verstandig aan deze plant op een niet te warme en droge plek te zetten. Een verwarmde huiskamer is dus eigenlijk minder geschikt, maar een lichte hal is bijvoorbeeld ideaal. De hortensia staat namelijk graag koel, maar wel heel licht. Een zonnige plek zonder direct zonlicht werkt het beste.

hortensia

Water geven

De hortensia is een dorstige plant. Des te warmer en lichter deze plant staat, des te meer water heeft hij nodig. Het beste kunt u de kluit steeds licht vochtig houden, maar ook weer niet zo dat er een laag water in de pot blijft staan, want dan rotten de wortels weg. Geef bij voorkeur onthard water (regenwater).

Als de hortensia in een vertrek met droge lucht staat, floreert hij bij een regelmatige sproeibeurt.

Tijdens het groeiseizoen (lente – zomer) kunt u hem plantenvoedsel voor bloeiende planten geven. Houd voor de hoeveelheid de gebruiksaanwijzing op de verpakking aan.

hortensia_tweekleurig_shutterstock

Bloei

De hortensia dankt zijn sierwaarde aan de grote romantische bloemschermen. Die zijn er in wit, roze, paars en blauw en tegenwoordig zijn er ook meerkleurige bloemen of bloemen die gedurende de bloeitijd van tint veranderen. Als u een exemplaar met blauwe bloemen heeft en u wilt de jaren erop weer genieten van deze kleur, dan moet u daar wel iets voor doen, anders zal uw plant de volgende keer met roze bloemen bloeien. Dit wordt veroorzaakt door de zuurgraad (PH) van de grond. Voor blauwe bloemen moet de zuurgraad onder de 4,5 liggen. Door het toevoegen van aluin (te koop bij het tuincentrum) aan de kluit behoudt de hortensia zijn kleur. Na de bloei kunt u deze plant (als het niet vriest) eventueel ook in de tuin planten.

hortensia_blauw_shutterstock

Zo blauw bloeit de hortensia alleen opnieuw als de grond zuur genoeg is.

Giftig

Zoals helaas veel planten is ook de hortensia giftig voor mens en dier.

Geef een reactie

Reactie

    trude son says:

    mijn hortensia’s in de tuin hebben een flinke knauw gekregen van de nachtvorst een tijdje geleden.
    allemaal dorre verse blaadjes.
    heb ik nog nooit meegemaakt.
    Trudy Dekker