basilicumplantjes

Gaan basilicumplantjes uit de supermarkt altijd dood? Zo houdt u ze goed

Kookt u graag met verse kruiden, dan kan het erg handig zijn van kruiden waar u vaak mee kookt plantjes te kweken. Zo beschikt u altijd over verse kruiden. Bij de supermarkt zijn er verschillende soorten te koop, waaronder basilicum, waar u de heerlijkste (Italiaanse) gerechten mee maakt. Vaak hebben die plantjes echter maar een beperkte levensduur en leggen ze het loodje voor u ze een volgende keer kunt gebruiken. Bekijk onze verzorgtips om dat te voorkomen, zodat u lekker lang van uw basilicumplantjes kunt genieten.

Concurrentie

Bij basilicumplantjes uit de supermarkt zijn er meestal heel veel verschillende plantjes in 1 pot bij elkaar geplaatst. Elk van die plantjes heeft veel water en vooral voedingsstoffen nodig. Door de enorme concurrentie en doordat ze zelf nog maar weinig wortels hebben, gaat dat mis en kwijnen ze al snel weg. Door ze regelmatig kleine beetjes water te geven en door de takjes die u gebruikt onderaan weg te knippen, waardoor de plant vanzelf uitdunt, kunt de levensduur van de rest verlengen, maar nog beter is het de plantjes te splitsen.

basilicumplantjes

De plantjes scheuren

Want wilt u langere tijd van uw basilicum genieten scheur de kluit dan voorzichtig in verschillende stukken en zet die elk in een eigen pot (met gaatjes in de bodem) met voldoende potgrond. En plaats die in een sierpot of op een schotel. De planten krijgen nu volop ruimte en voedselrijke grond om verder uit te groeien. Geef ze even de tijd om aan te slaan en gebruik in het begin niet teveel van de blaadjes, zodat ze eerst goed kunnen groeien. Zijn de plantjes na verloop van tijd flink gegroeid, zet ze zo nodig dan nog een keer in een grotere pot met verse potgrond.

 basilicumplantjes basilicumplantjes

Standplaats en water geven

Basilicum houdt van warmte en licht en een plekje in de zon in de woonkamer of keuken is dus prima voor dit plantje. Tijdens de zomermaanden kan hij eventueel ook buiten op een zonnig plekje uit de tocht staan. Hij heeft een redelijk grote waterbehoefte, maar zijn wortels mogen niet in een laagje water komen te staan, want dan rot het plantje weg. Geef hem daarom regelmatig kleine beetjes water, liefst op kamertemperatuur, en laat de grond tussen de gietbeurten licht opdrogen. Deze plant drinkt graag van onderaf, dus doe wat water onderin de pot of schotel en laat hem dit rustig opzuigen, maar giet overtollig water weg of geef de keer erop wat minder.

Voeding en groei

In eerste instantie haalt de plant zijn voeding uit de potgrond, op de verpakking staat voor hoe lang de grond voeding bevat, maar ga na die periode extra voeding geven. Hiervoor kan bijvoorbeeld voeding voor moestuinplanten of kruiden gebruikt worden. Door voor het koken regelmatig de topjes uit de plant te halen zal hij zich blijven vertakken en daardoor steeds nieuwe blaadjes blijven aanmaken. Mocht de plant bloemen ontwikkelen, knijp of knip die dan ook uit de plant, zodat hij zijn energie in blad en niet in bloemen blijft steken.

basilicumplantjes

Helpt tegen fruitvliegjes

Een extra voordeel van basilicumplantjes in huis is dat fruitvliegjes, die in de zomermaanden vaak voor overlast zorgen, een hekel hebben aan hun geur en met een beetje geluk dus weg zullen blijven.

Lees ook: keukenkruiden kweken.
Zo bewaart u kruiden.
Deze kamerplanten zijn makkelijk te stekken en zo doet u dat.

Op 2 maart 2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

Geef een antwoord