verse kruiden

Welke stelen van verse kruiden zijn eetbaar?

Niets lekkerder dan koken met verse kruiden. Ze kunnen een gerecht net dat ene beetje extra geven en zijn hartstikke gezond. Veel kruiden zijn in de supermarkt als plant of in een bakje te verkrijgen, dus het is geen moeite om ze in huis te halen. Maar wat kunnen we van de plant eten? Zijn bijvoorbeeld de stelen van alle kruiden eetbaar?

Harde en zachte stelen

Het belangrijkste onderscheid is te maken tussen kruiden met een harde steel en zachte steel. Harde stelen zijn niet eetbaar. De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander. Kruiden met harde, niet eetbare, stelen zijn tijm, salie, oregano en rozemarijn.

Volle smaak

De blaadjes en stelen van de zachte kruiden kunt u fijn snijden en in zijn geheel verwerken in uw gerecht. Verse kruiden zijn overal in te verwerken. Van sauzen, soepen tot stoofpotjes en salades. Kruiden met harde stelen kunt u met steel en al mee laten stoven in een gerecht. Op deze manier kan het kruid de smaak volledig afgeven en maakt u een gerecht nog lekkerder.

Verzorging en oogsten

Verse kruiden in een pot zijn goed zelf te onderhouden. Zet de kruiden in een bakje. Geef water via dat bakje, dan kan de plant zelf bepalen wanneer het water opneemt. Dus giet geen water op de aarde. De kruiden mogen voor het raam staan. Is decoratief en functioneel, want ze ontvangen graag genoeg licht. Kruiden met harde stelen kunt u ook heel goed buiten zetten. En wie de kruiden ‘oogst’ doet er goed aan om de stelen vlak boven de grond af te knippen. Dan kan de plant weer opnieuw groeien.

Lees ook: Zo bewaart u kruiden om de hele winter van te genietenKeukenkruiden kweken of doe de cursus Intro: Moestuin en verbouwd de kruiden zelf. 

(Bron: 24Kitchen/archief)

Geef een reactie