moestuin balkon

Moestuin op het balkon, bekijk de mogelijkheden en geschikte planten

Voor het kweken van groente en fruit is echt niet altijd een grote moestuin nodig. Ook op een balkon kunt u allerlei gewassen kwijt. We geven u voorbeelden van mogelijkheden om de planten in te plaatsen en vertellen u wat u allemaal kunt verbouwen.

De mogelijkheden voor een moestuin op het balkon

U kunt uw moestuin zo groot of zo klein houden als u zelf wilt. U kunt werken met enkele losse potten, met (houten) kweekbakken, maar ook met balkonbakken en stellages of hangers (aan de wand). Houd bij alles rekening met de belasting van uw balkon. Bakken met veel grond worden al snel erg zwaar, dus controleer of dit mogelijk is of kies voor een substraat dat minder gewicht heeft. Hierbij ter inspiratie enkele mogelijkheden:

(Houten) bakken

(Houten) bakken

moestuin potten

Moestuinieren in potten

moestuin

Combinatie van potten en bakken

moestuin

Balkonbakken

moestuin broeikas

Kleine broeikas

moestuin balkon hangend

Hangende moestuin tegen een balkonmuur

zaailingen
Lees ook: Schimmels bij zaailingen (moestuintjes) kan dat kwaad?

Wat kunt u allemaal op het balkon kweken?

Ook op een beperkte ruimte is het mogelijk om veel verschillende gewassen te kweken:

Kruiden

Bijna iedereen heeft wel plek voor enkele kruidenplantjes als munt, tijm of peterselie. Zet ze bij elkaar in een kleine kweekbak of individueel in leuke potten. Wilt u ook graag kruiden kweken die iets meer warmte nodig hebben, zoals basilicum of koriander, dan kunt u ze in het geval van een winderig balkon ook in een compact kasje of afgesloten kweekbak plaatsen.

Tomaten

Tomatenplanten worden vaak net wat te groot, maar klein blijvende cherrytomaten zijn voor het kleinste balkon een goed alternatief. Plaats ze uit de wind en in de zon of zo nodig bij genoeg ruimte in een (plastic) kweekkas.

cherrytomaat

Fruit

Van verschillende fruitsoorten zijn tegenwoordig klein blijvende boompjes te koop, die u ook in pot op het balkon kwijt kunt. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor dwergappels, -peren of -kersen. Maar ook fruitsoorten als aardbeien, blauwe bessen of kruisbessen zijn zeer geschikt voor op het balkon. Houd er rekening mee dat sommige fruitsoorten alleen vruchten ontwikkelen als er een mannelijke en vrouwelijke plant aanwezig is, dus plant er in dat geval 2 van of kies zo mogelijk voor zelf bestuivende soorten.

Groenten

Op het gebied van groenten zijn er veel mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor slasoorten als rucola of ijsbergsla, radijsjes, mini-komkommer, Spaanse pepers, spinazie, (lente-)ui, radijsjes, sugersnaps, of bietjes.

moestuin uien

Eetbare bloemen

Een voordeel van eetbare bloemen is dat ze eerst uw balkon opfleuren en vervolgens uw gerechten verfraaien. Bent u gevoelig voor allergieën, zoals hooikoorts, of heeft u astma, wees dan wel voorzichtig met het eten van bloemen. In een eerder artikel vertellen we hier meer over en geven we voorbeelden van bloemsoorten die eetbaar zijn.

Aardappels

Een plantzak of -bak met enkele pootaardappelen kan al enkele kilo’s verse aardappels opleveren.

moestuin aardappels op balkon

Geef een reactie

Reactie

    Kransje says:

    Zo’n broeikasje heb ik ook, op 7 hoog! Wel vastbinden.