Duur 01:55
Gepubliceerd op 14 april 2020

Video: Maak uw eigen pluktuin

Mooie, kleurige bloemen zorgen voor een beetje meer vrolijkheid in huis of tuin. Natuurlijk kunt u deze bloemen kopen bij de bloemist of het tuincentrum, maar u kunt ze ook zelf kweken. Hoe u dat doet? Schrijver en enthousiast bloemenkweker Jennita Jansen legt het uit.

Zaden, potjes, grond en labels

De lente is het ideale moment om te beginnen met bloemen kweken. In principe is dit heel eenvoudig. Het enige wat u nodig heeft zijn potjes om in te zaaien, potgrond, een label om op te schrijven welke bloem in welk potje zit en natuurlijk bloemzaden. “Het leuke is om te kiezen voor soorten die u wellicht niet zo snel in het tuincentrum vindt”, zegt Jennita. Als extra tip geeft zij om te kiezen voor bloemen die blijven bloeien na het plukken. Zo kunt u extra lang van uw plantje genieten. Voorbeelden hiervan zijn de korenbloem en de goudsbloem.

Werkwijze

Als u alles in huis heeft, kunt u het best de potjes tot een halve centimeter van de rand vullen met potgrond. Vervolgens legt u er een bloemzaadje op en bedekt u dit zaadje weer met een beetje potgrond. Hoeveel zaadjes u per potje kunt gebruiken hangt heemaal af van de grote van het potje.

“Vervolgens geeft u het water en zet u de potjes op een zonnige plek om de zaadjes te laten ontkiemen. Dit kan tot 14 dagen duren”, geeft zij als advies.

Even wachten

Als dit eenmaal is gebeurd bent u al bijna geslaagd in uw missie. Het enige wat u dan nog hoeft te doen is de bloemen goed verzorgen en wachten totdat zij klaar zijn voor de pluk.

MAX Ouderenjournaal

In de video boven dit artikel legt Jenitta Jansen nog  eens stap voor stap uit hoe u zelf bloemzaden inzaait voor uw eigen pluktuin.  Ook in het MAX Ouderenjournaal van 14 april 2020 wordt er aandacht besteedt aan het creëren van een eigen pluktuin. U ziet het MAX Ouderenjournaal elke werkdag rond 16.40 uur op NPO 1.

(Bron: Jennita Jansen)

Geef een antwoord

Bekijk ook

Meer