Moestuinieren

Moestuinieren in de winter

Ook met winterse omstandigheden is moestuinieren mogelijk. Door de juiste soorten planten te kiezen en kwetsbare gewassen extra te beschermen kunt u ook in de wintermaanden nog genieten van verse producten uit uw moestuin. Het winterseizoen is ook dé tijd om nieuwe plannen te maken.

Opruimen

Voor het natuurlijke evenwicht, de vogels en insecten is het goed de moestuin niet te netjes op te ruimen voor de winter. Wel is het raadzaam om zieke planten, oude koolstronken en tomatenplanten te verwijderen. Zo voorkomt u dat uw nieuwe aanplant in het voorjaar te maken krijgt met schimmels en ziekten.

Isolatie aanbrengen

Door de bodem van uw moestuin met een laag bladeren, compost, stro of houtsnippers te bedekken zorgt u ervoor dat er een isolerende laag ontstaat. Dit wordt ook wel mulchen genoemd. Het werkt niet alleen beschermend, maar zorgt er ook voor dat onkruid minder goed kan groeien en het geeft voedsel af aan de bodem. Daarnaast zorgt het voor een goede vochtregulering en het voorkomt dichtslibben van de bodem. Ook op plekken waar even geen gewassen staan is het raadzaam om een mulchlaag aan te brengen. De grond blijft hierdoor in een betere conditie en dat helpt het jaar erop als er nieuwe plantjes in komen te staan alleen maar weer mee.

Echte wintergroenten

Er zijn veel soorten groenten die tijdens de wintermaanden nog prima groeien en geoogst kunnen worden. Het is bij de meeste soorten wel zaak dat ze tijdig (tot rond oktober) gezaaid of geplant zijn. Soorten die het goed doen zijn andijvie (tot in december te oogsten), veldsla (tot minstens januari te oogsten) en winteruien (vanaf februari te oogsten). Koolsoorten als rode-, spits-, savooie- en boerenkool zijn ook prima wintergroeten voor de moestuin. Bescherm ze wel tijdens strenge vorst. Dit kan bijvoorbeeld door tijdelijk plastic noppenfolie over de planten heen te leggen en vast te zetten met stenen. Verder kunt u spruiten, snijbiet, winterprei, rucola, spinazie, aardperen, winterwortels en knolselderij proberen. Een plastic tunnel of ‘koude bak’ zorgt voor een net wat hogere bodemtemperatuur en daardoor gunstigere groeiomstandigheden voor uw gewassen.

Plannen maken

Het winterseizoen is ook hét moment om na te denken over het nieuwe jaar. Moeten er plantvakken bijkomen of juist verdwijnen? Wat komt waar te staan (wisselteelt zorgt voor betere oogst) en wat heeft het afgelopen jaar wel gewerkt en wat niet? Als u het op papier zet, dan krijgt u een mooi overzicht en kunt u het in andere jaren erbij pakken.

Meer weten over de moestuin? Bekijk dan ook eens Krijns groentips en onze cursus moestuinieren.

(Bron: Krijns groentips, NPO Radio 1, Hovenier-Weetjes, Tuinweb.com, Mijn Keukentuintje, Tuinen.nl) 

Geef een reactie

Reactie

    Bertn says:

    Goedendag, ik zie een foto met palmkool maar ik lees er niets over, jammer want ik heb het net verspeend en kan nog wel wat info gebruiken. Mvgr. Bert