Yacon

Yacon: nieuwkomer in de moestuin, met heerlijke smaak en lage caloriewaarde

Kent u Yacon al? Deze wortelgroente wordt door steeds meer mensen ontdekt (voor de moestuin) en is niet alleen zeer smakelijk, maar heeft ook gunstige eigenschappen voor de gezondheid. Zo hebben de knollen een lage caloriewaarde en voorkomt het schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Smaak Yacon

Hoewel ook de stengels en bladeren eetbaar zijn, gaat het bij de Yacon (ook wel appelwortel of Boliviaanse zonnewortel genoemd) om de ondergrondse knollen. Die zijn lichtzoet, zo knapperig als radijs en wortel, zeer sappig en doen qua smaak denken aan watermeloen, appel en peer. Ze kunnen rauw gegeten worden als ‘fruit’, vers worden verwerkt in salades of warm verwerkt worden tot bijvoorbeeld een puree. Als het gekookt wordt, is de knol smeuïg zacht met een lichte kanstanjesmaak. Gedroogd is er een bananentoets in terug te vinden. Ingekookt tot een siroop heeft het een sterke zoetsmaak en frituren in een deegomhulsel zorgt voor een rozijnachtige smaak.

Constante bloedsuikerwaarde

De knollen bevatten weinig calorieën, maar wel een hoog gehalte aan inuline (fructanen). Deze natuurlijke zoetstof heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel, wat voor een constante bloedsuikerwaarde zorgt. Dit maakt de knol interessant voor mensen met suikerziekte. Wageningse onderzoekers hebben in opdracht van de Stichting Climaxplant voor de Wetenschapswinkel van Wageningen UR de mogelijkheden voor het Zuid-Amerikaanse gewas in kaart gebracht. Gezien de eigenschappen kan Yacon volgens hun bevindingen in calorierijke gerechten worden gebruikt in plaats van aardappel of pasta. Er ontstaat dan een laag-calorie gerecht. Ook biedt Yacon mogelijkheden als grondstof voor zoetstof en stroop.

Verzorging van de Yacon-plant

De oorsprong van de plant ligt in het Andesgebergte en hij is familie van de zonnebloem en de aardpeer. Wilt u Yacon in de (moes)tuin houden, dan is het goed om te weten dat het gewas hier uitstekend groeit, maar niet winterhard is. Na de laatste nachtvorst kan de knol buiten uitgeplant worden. Als u de ruimte heeft, dan kunt u de knol het beste al in maart binnen voorplanten. Hij heeft best een lange teeltduur en op deze manier geeft u hem al een voorsprong en kan hij langer groeien. De plant zal op een zonnig plekje uitgroeien tot een meter of 2 hoog en lijkt wel wat op een zonnebloem. Geef hem dus de ruimte, want ook ondergronds heeft hij veel grond nodig voor het uitgroeien van zijn knollen.

Knollen rooien

Als de dagen in de herfst korter zijn dan de nacht komt de plant in bloei en na de eerste vorst sterven de bladeren en stengels af. Dit is het moment om de plant te rooien en te genieten van de knollen. Naast de grote, eetbare knollen, maakt de plant ook vele kleine broedknolletjes aan. Als u die na de oogst schoonmaakt en gedurende de winter vorstvrij overhoudt, dan kunt u die het jaar erop weer uitplanten.

Yacon-knollen bewaren om te consumeren

Voor een optimale smaak kunt u de knollen na het oogsten het beste nog een paar dagen laten drogen aan de stengels. Ze worden dan nog wat zoeter. Vervolgens kunt u ze bewaren als aardappels, in een frisse, wat vochtige ruimte, bij een graad of 10, zoals bijvoorbeeld in een kelder. Of door ze koel weg te zetten in wat turfmolm of potgrond, om uitdroging tegen te gaan. Zo blijven ze tot wel een half jaar eetbaar.

Lees ook: de groentip over Yacon.

(Bron: Krijn Spaan, Landbouwleven.be, Wageningen Universiteit)

Geef een reactie