siergrassen

Tip 26: siergrassen, de moeite waard

Siergrassen worden in onze tuinen pas toegepast sinds 1960. Maar de grote aandacht kwam pas toen in 1996 het boek Prachtig gras uitkwam, geschreven door Michael King en Piet Oudolf.

Grassen worden gebruikt in combinatie met vaste planten en zijn vanaf het najaar tot ver in de winter de moeite waard om in de tuin te hebben. We gebruiken grassen in ons gazon, maar ze kunnen ook als bodembedekking toegepast worden. Siergrassen zijn decoratief nabij een vijver, maar zijn ook goed in flinke potten op het terras toe te passen. Maar vooral de herfsttinten worden erg gewaardeerd en de wintersilhouetten zijn altijd de moeite waard.

Voor de hoge soorten is Miscanthus (prachtriet) een mooi siergras en in vele soorten te koop. Het zijn sterk groeiende soorten en worden soms als erfafscheiding gebruikt. Wie van lagere soorten houdt, kan beter Molinia of Panicum planten. Molinia ‘Heidebraut’ heeft strokleurige stengels met gele bloeiaren en wordt 120 cm hoog. Pennisetum of lampenpoetsergras heeft dikke rupsachtige aren. De meeste siergrassen houden van zon.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 43 2020

Geef een antwoord