prunus

Tip 31: plant eens een prunus

Prunus is een groot geslacht, ook kersen, pruimen, abrikozen, nectarines en amandelen vallen er onder. Vooral de bloei in het voorjaar maakt het de moeite waard om ze als heester of boom in de tuin te planten. En dan volgen soms de heerlijke vruchten nog!

Prunus als heester of haag

Prunus laurocerasus wordt vaak gebruikt om hagen te vormen. Veel prunussen worden in het voorjaar als heester aangeboden voor de soms vroege bloei. Prunus cerasifera ‘Nigra’ is een vroegbloeiende boom met bleekroze bloemen. Na de bloei ontstaat het dieppaarse blad. Wie geen plaats heeft voor een boom in de tuin kan een zuilvorm planten. Prunus ‘Amanogawa’ heeft een smalle groeiwijze en draagt geurende halfgevulde witte of bleekroze bloemen.

Japanse sierkers

Een aanrader is Prunus subhirtella ‘Autumnalis Rosea’ (Japanse sierkers, zie foto), die meestal als boom groeit. De bloei begint aan het einde van de herfst (november) en duurt tot in het voorjaar. De planttijd is vanaf begin november tot eind maart. Prunussen houden van zon en vochtige grond. Geef ze een stikstofrijke mest, bijvoorbeeld echte koemest, waarover de laatste tijd zo veel te doen is.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 43 2022. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie