Tip 5: Japanse anemoon

De Japanse anemoon ofwel herfstanemoon komt oorspronkelijk uit het midden en westen van China en wordt al heel lang gecultiveerd in Japan; daar heeft hij ook zijn naam aan te danken. De plant houdt van voedzame en vochtige grond en groeit het beste in wat lichte schaduw. De bloei begint al begin september en houdt erg lang aan. Het eerste jaar na aanplant bij vorst afdekken met droog blad. De bekendste is Anemone x hybrida ‘Honorine Jobert’, die bloeit met zuiver witte bloemen en als hij het erg naar zijn zin heeft, kan hij wel 125 centimeter hoog worden. Een goede roze variant is Anemone x hybr. ‘September Charm’, die zijn naam eer aandoet. Een nieuwe cultivar is Anemone hybrid ‘Majestic’ met een witte bloem en een lilaroze achterzijde van de bloemblaadjes. Deze zijn vermoedelijk ontdekt door Elizabeth Mc. Gregor uit Schotland en vormen een zeer goede aanwinst wat de herfstbloeiers betreft. Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’ bloeit diep roze en de kroonbladen zijn aan de onderkant weer lichter van kleur. Deze wordt niet zo hoog.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 42 2015

Geef een reactie

Reactie

    mare says:

    Dag Krijn, verschillende keren ik Japanse anemonen geplant. Ze bloeien prachtig maar het jaar erop zijn ze weer verdwenen.
    Het lukt mij niet om ze te behouden. Wat doe ik verkeerd? Komt het misschien door het zevenblad dat de planten verstoot?
    groet Mare