planten winter

Tip 27: help uw planten de winter door

U zult wel raar opkijken van dit artikel. Na ongeveer 10 zachte winters houd ik als kweker toch altijd rekening met een vorstperiode. Als die echt nog een keer komt, en waarom niet, dan zullen we ervaren dat we niet ongestraft alle planten in de tuin kunnen zetten. Vooral mediterrane planten hebben het moeilijk tijdens een vorstperiode.

Mijn advies is vaste planten nooit voor de winter af te knippen. Veel afgeknipte stengels zijn hol en gaan vol met water staan, na vorst kan er dan wortelrot ontstaan. Pas in het voorjaar afknippen is beter. Planten lijden erg bij vriezend weer zonder sneeuwlaag. Zijn oude stengels beschermen de plant. Via bevroren wortels kunnen ze geen vocht meer opnemen en drogen uit. Geef bescherming in de vorm van een laag blad of compost en bewaar de sparrentakken om bij vorst op de planten te gooien.

Men kan de hogere planten, zoals pampasgras, het best beschermen met rietmatten. Rozen aanaarden doe ik nog elk jaar, bij rozen op stam is het verstandig de vorstgevoelige entplek met wat coniferengroen te beschermen. Het zijn vooral de minder winterharde planten die we een handje moeten helpen.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 44 2020

Geef een reactie