najaarsklusjes

Tip 29: tijd voor de najaarsklusjes

Het is de tijd voor najaarsklusjes. Vanaf half oktober tot half maart is het weer mogelijk bladverliezende struiken te planten. Ook voor het verplanten van deze struiken in uw tuin is het dan de goede tijd.

Maak altijd eerst een ruim plantgat en meng daar dan wat compost of tuinaarde door. Plant nooit te diep, vooral bomen niet. Dan kunnen de struiken via hun wortels te weinig zuurstof opnemen en dit kan hun einde betekenen. Geef na het planten altijd een beetje water en maak na enige tijd de grond met uw voeten enigszins vast. Als de grond rond de struik iets lager wordt aangevuld kan het water beter in de grond zakken. Als u bomen plant moet er altijd een boompaal met band bij, zet deze op het zuidwesten.

Het is nu ook een goede tijd om fruitbomen te planten. Die zijn in 3 maten te koop: laag-, half- en hoogstam. Ook hier moet een paal bij gezet worden. Voor ander fruit, zoals bessen, bramen en frambozen is het najaar ook een goede tijd.

Wilt u nog vaste planten planten, houd er dan rekening mee dat bepaalde soorten als je ze laat plant moeilijk de winter doorkomen. Denk aan Agastache, Anemone hybride, Crocosmia en Gaura. Vergeet tijdens de najaarsklusjes niet bloembollen te planten, dan heeft u al vroeg in het voorjaar een bloeiende tuin. De meeste bollen kunnen tot december geplant worden, maar hoe eerder hoe beter.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 43 2021

Geef een reactie