bijen

Tip 28: help de bijen de winter door

Bijen en hommels kunnen in de lente en zomer genoeg voedsel vinden op de vele bloeiende planten. Maar in het najaar, late winter en vroege lente is dat voor hen toch moeilijker. We moeten deze insecten dus een handje helpen.

Voor het late najaar is onder andere een struikklimop een goede voedselplant, de naam is Hedera helix ‘Arborescens’. Snoei deze plant pas na de winter, want dan er is voor de insecten altijd iets te vinden. Dat geldt ook voor de klimmende klimop. Ook enkelbloemige chrysanten bloeien erg laat en worden dus veel door de bijen bezocht. Dit geldt ook voor de laatbloeiende herfstasters, zoals Aster lateriflorus ‘Horizontalis’, Aster ‘Herfstweelde’ en Aster ‘Coombe Fishacre’.

Winterbloeiers voor bijen

Ook in de late winter en vroege lente zijn er genoeg vaste planten, bollen en dergelijke die bezocht worden door de bijen. Helleborus orientalis bloeit al heel vroeg, maar ook de sneeuwklokjes en speenkruid. Gelukkig zijn er ook vele heesters die dan bloeien, bijvoorbeeld de sneeuwbal en toverhazelaar. Let bij de toverhazelaar erop dat deze vanaf februari gaat bloeien. Als boom kun je dan Prunus subhirtella planten, deze bloeit eerst in november en later in februari. Een echte winterbloeier is Lonicera purpusii, een bladverliezende heester, die in de late winter en het vroege voorjaar crème-witte bloemen geeft die heerlijk geuren. Zijn rode bessen worden in het najaar weer door de vogels gegeten.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 41 2021

Geef een reactie