Pachira

Watercacao: Pachira aquatica

Als klein plantje is de watercacao of geldboom (Pachira aquatica) al een leuke blikvanger en naarmate hij groter wordt, neemt dat alleen nog maar toe. Zowel het prachtig frisgroene blad als de stam geeft deze plant zijn sierwaarde. Vaak worden er meerdere planten in 1 pot gebruikt en worden de stammen gevlochten.

Aquatica

In het Verre Oosten is de Pachira een hele populaire kamerplant. Van oorsprong komt hij echter niet uit het oosten, maar uit het westen: uit de tropische gebieden van Mexico, Brazilië en Costa Rica. Hij floreert op plekken waar het vaak nat is, zoals langs rivieren of moerassen. Zijn Latijnse naam aquatica verwijst daarnaar.

Standplaats

Deze plant uit de kaasjeskruisfamilie (Malvaceae) wordt voor de huiskamer al snel erg groot, dus houd dat in het achterhoofd bij de aanschaf en de plek waarvoor u hem in gedachten heeft. Hij houdt van warmte en groeit het beste bij temperaturen vanaf de 15 graden. Het mooiste blijft hij op een plek met veel licht, maar zonder direct zonlicht. Bij te veel licht zullen de bladeren brandvlekken krijgen en bij te weinig licht wordt hij spichtig. Hij draait zich naar het licht, dus draai hem regelmatig, om hem mooi in vorm te houden. Na de aankoop zal hij vaak wat blad laten vallen op z’n nieuwe plek. Na een korte aanpassingsperiode is dit meestal al snel weer voorbij.

Pachira aquatica

Water geven

Ondanks dat de Pachira van veel water houdt, is het zaak ervoor te zorgen dat de wortels niet in het water blijven staan. Hij slaat water op in zijn stam en de beste methode van water geven is eens in de zoveel tijd veel water in 1 keer geven en vervolgens te wachten tot de aarde weer enigszins opgedroogd is. In de praktijk is eens in de 3 weken vaak voldoende. Des te warmer het is, des te meer water zal de Pachira verwerken en dat geldt andersom ook. De combinatie van kou en veel water leidt tot wortelrot. Als de bladeren geel worden, is het vaak al te laat om de plant dan nog te redden. U kunt beter iets te weinig water geven dan teveel. Bij te weinig water zal het blad gaan hangen en kunt u dus net wat meer water geven. Droge lucht wordt kortere tijd wel verdragen, maar zet hem niet te dicht bij de verwarming en sproei liefst wekelijks tijdens de maanden dat de verwarming aan staat. Dat voorkomt spint, waar deze plant gevoelig voor is.

Tijdens de groeiperiode (lente-winter) kunt u maandelijks in een lage dosering plantenvoedsel voor groene planten met het gietwater geven.

Verpotten

De Pachira heeft een betrekkelijk kleine pot nodig. Om ervoor te zorgen dat hij niet te snel groeit en er geen overtollig water in de pot blijft staan, is het raadzaam hem niet te vaak te verpotten en de pot slechts iets groter uit te kiezen of alleen aarde te verversen.

Pachira

Snoeien

Om de Pachira mooi én in toom te houden, kunt u hem jaarlijks snoeien, door de nieuwste toppen weg te knippen. Hij vertakt zich dan mooier en zal wat meer in de breedte dan in de hoogte groeien.

Giftig

Het sap van de plant is licht giftig.

 

Geef een reactie