dracaena marginata

Drakenbloedboom: Dracaena marginata

Een sterke, onderhoudsvriendelijke plant, met niet al te veel eisen maakt van de Dracaena marginata (drakenbloedboom) een ideale plant voor de woonkamer en de werkplek. Het donkeregroene blad heeft sierlijke rozerode randen, wat deze plant tot een echte blikvanger maakt.

Drakenbloed

Dracaena komt van het Griekse ‘drakaina’, wat vrouwtjesdraak betekent. De plant kreeg deze naam doordat sommige Dracaena’s, zoals de Dracaea draco rood sap bezitten, dat als drakenbloed gezien werd. In de natuur groeien Dracaena’s uit tot bomen, maar in de huiskamer worden ze meestal niet groter dan een flinke struik. Naarmate ze ouder en groter worden zullen ze meer gaan vertakken.

Standplaats

De Dracaena marginata komt van oorsprong uit de regenwouden van Azië, Afrika en Midden Amerika, maar kan zich goed aan de omstandigheden in de huiskamer aanpassen. Hoewel deze plant best een wat donkerder plek kan hebben, doet hij het, het beste op een redelijk lichte plek uit de zon. De bladkleur komt dan het mooiste tot zijn recht. Voorkom dat hij op de tocht staat, want dan kan hij bruine punten krijgen. De temperatuur mag ’s nachts niet onder de 12 graden komen, maar liever staat deze tropische plant nog wat warmer.

dracaena marginata

Water geven

De Dracaena verbruikt kleine hoeveelheden water en er mag geen laag water in de pot blijven staan, want dan kunnen de wortels en stam gaan rotten. Tussen de gietbeurten de grond dus licht laten opdrogen. In de praktijk zult u ongeveer eens in de week water moeten geven, in de winter nog iets minder vaak. Hoeveel uw plant precies nodig heeft is onder andere afhankelijk van de temperatuur in de kamer en de hoeveelheid licht op de standplaats. Des te donkerder, des te minder water.  Tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) kunt u om de week plantenvoeding voor bladplanten tijdens het gieten geven.

Verpotten en snoeien

Het is niet nodig de Dracaena elk jaar in een grotere pot te zetten, maar elke 3 jaar moet hij in elk geval wel nieuwe aarde krijgen. Gebruik hiervoor een goede potgrond. Als uw Dracaena bruine punten krijgt, dan kunt u die eraf knippen. Dat geldt ook voor hele bladeren. Trek lelijk geworden bladeren niet van de plant, want dan kunt u hem beschadigen. Na verloop van tijd laat de plant zijn oudere blad zelf vallen. Is hij daardoor minder mooi geworden, dan kunt u hem snoeien. Snijd of knip de tak(ken) daarvoor op minimaal 15 centimeter van de grond af. De plant zal dan meerdere uitlopers vormen en dus vertakken. Het kan wel langere tijd duren voor de uitlopers op de plant verschijnen, dus snoei liever niet alle takken tegelijk of zet de plant uit het zicht. Afgeknipte takken kunt u eventueel stekken, door ze in stekgrond te plaatsen of op water te zetten.

dracaena marginata

Canarische eilanden

Op het Canarische eiland Tenerife is een tweetal drakenbloedbomen (Dracaena draco) van enorme afmetingen te bewonderen. Ze staan in de plaats Icod de los Vinos. Lees verder in ons reisverslag van Tenerife! Ook op het eiland La Palma zijn prachtexemplaren van de drakenbloedboom te vinden.

Geef een reactie