Ficus lyrata

Vioolbladplant: Ficus lyrata

Op zoek naar een echte blikvanger in huis, dan is de Ficus lyrata zeker een goede keuze. Met zijn grote, vioolvormige blad gaat deze Ficus door het leven onder de Nederlandse naam vioolbladplant. Het is overigens een redelijk snelle groeier, dus u kunt hem ook een maatje kleiner kopen en de tijd doet de rest.

Standplaats

De Ficus lyrata geeft de voorkeur aan een lekkere warme en lichte plek, maar liever geen hele dagen volle zon tijdens de zomermaanden. Een te donkere standplaats heeft een spichtige groei van de bladeren tot gevolg. Zorg er daarnaast voor dat hij niet op de tocht staat, want dat wordt slecht verdragen en zorgt ervoor dat het blad lelijk wordt. Ook kunt u hem het beste niet te dicht in de buurt van de verwarming zetten. Hij is redelijk goed bestand tegen droge lucht, maar het maakt hem wel minder mooi.

Het kan voor komen dat de plant na aanschaf wat blad laat vallen. Dit komt doordat hij zich moet aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en ficussen hebben daar soms wat meer moeite mee dan andere planten. Dit is ook de reden dat u voorzichtig moet handelen als hij teveel naar één kant groeit. Draai hem dan niet in één keer in zijn geheel om, maar steeds met kleine stukjes.

Water geven

De grond van de Ficus lyrata moet steeds licht vochtig blijven, zonder dat de grond doorweekt raakt. De waterbehoefte is tijdens de lente en zomer groter dan in de herfst en de winter. Geef daarvoor 1 tot enkele keren per week kleine beetjes water.

Als de luchtvochtigheid in huis laag is, dan is een wekelijkse sproeibeurt zeer gewenst. Om het blad, dat wel tot bijna een halve meter groot kan worden, mooi glimmend te houden kunt u de bladeren afnemen met een vochtige doek. Tijdens warme dagen kunt u hem tijdens een regenbuitje ook buiten plaatsen (als hij daarvoor nog hanteerbaar genoeg is), maar zorg er dan wel voor dat het overtollige water weg kan lopen uit de pot.

Geef tijdens de lente en de zomer elke 2 weken plantenvoeding tijdens het gieten.

Snoeien

Van nature vertakt de Ficus lyatra zich maar matig. Om de plant een bossiger uiterlijk te geven kunt u hem een snoeibeurt geven. Dit kan het beste in de lente gebeuren, want het kost de plant kracht om vervolgens meerdere nieuwe uitlopers te vormen en in dit jaargetijde herstelt hij zich hier het snelst van. Ook kunt u de plant terugsnoeien als hij te groot voor zijn plek wordt. In de natuur worden het bomen van wel 15 meter hoog. In de woonkamer loopt het zo’n vaart niet, maar als u hem zijn gang laat gaan, zal hij zeker tot het plafond reiken. Het witte sap van de Ficus is giftig, dus zorg dat u hier niet mee in aanraking komt. Ook voor huisdieren is de Ficus giftig.

De nog niet verhoute takken kunt u daarnaast eventueel in de gewenste vorm krijgen door ze te leiden. Eenmaal verhout blijven de takken in die vorm staan.

Ficus lyrata

Verpotten

De wortelgroei van deze plant is behoorlijk, maar toch verdient het de voorkeur de Ficus lyrata een niet te grote pot te geven. Hierdoor zal hij minder snel in te natte grond komen te staan. Het is wel nodig de plant elke 2 jaar van nieuwe potgrond te voorzien, maar u kunt hem daarbij in dezelfde pot terug plaatsen. Een wat krappere pot zorgt er ook voor dat de groei wat afgeremd wordt. Eventueel kunt u bij het verpotten een deel van de wortels terugsnoeien. Zorg in elk geval voor een zware buitenpot, zodat hij stevig staat en niet zo snel omvalt.

Vioolbladplant

Geef een antwoord

Reacties (3)

 1. SebasH says:

  Hoi, ik heb een ficus lyrata gekregen waarbij er drie planten in 1 pot zitten. Hoe worden deze best behandeld? Is het beter om ze uit elkaar te halen en elk in een aparte pot te zetten? Of moet dit pas na een jaar als ze al wat gegroeid zijn? Thanks

  1. MAX Vandaag says:

   Beste SebasH, bedankt voor uw bericht. Als de planten in een pot staan die groot genoeg is voor alle 3 de wortelgestellen en ze voorlopig nog wat verder kunnen groeien, dan kunt u ze prima bij elkaar laten staan. Als ze toe zijn aan verpotten dan moet u er rekening mee houden de pot net wat groter dan anders uit te kiezen, zodat de planten niet in het gedrang komen. Als u ze op de langere termijn gemakkelijker hanteerbaar wilt houden, dan kunt u ze ook apart oppotten, maar dit is dus niet per sé noodzakelijk voor de planten zelf.

 2. Dominica67 says:

  Vraagje: ik heb een ficus lyra ta gekocht van ca. 80 cm hoog met bladeren van onder tot boven, zoals op de onderste foto. Is het mogelijk om dat te snoeien zodat het zo’n leuk boompje op een kale stam wordt, zoals op de foto’s? Of groeit dat vanzelf zo?