vriesvak

Voor deze producten is het vriesvak de ideale bewaarplaats

Vlees, brood en groente worden vaak ingevroren, maar wist u dat u nog veel meer etenswaren prima kunt bewaren in de vriezer? Hier een selectie van 8 producten waarvoor het vriesvak de ideale bewaarplaats is.

Avocado’s

Avocado’s staan niet bekend als vruchten die lang houdbaar zijn, maar de vriezer verandert deze kijk op de vrucht. Avocado’s kunt u namelijk tot 4 (!) maanden ingevroren bewaren zonder dat ze iets inleveren aan smaak of textuur. Om dit voor elkaar te krijgen is het wel belangrijk om de avocado open te snijden en de pit te verwijderen voordat u ‘m in de vriezer legt. Ook moet u de 2 helften bewaren in een vacuümdiepvrieszakje. Als u er 1 wilt eten, moet u de helften met de gesneden kant op een keuekenpapiertje te leggen, zodat het vocht dat tijdens het ontdooien ontstaat weg kan.

Bananen

Bananen zijn – net als avocado’s geen vruchten die u lang op de fruitschaal moet laten liggen. Ingevroren blijven ze echter een stuk langer goed. het enige wat u hoeft te doen is ze afzonderlijk van allemaal in een vacuümzakje invriezen. Als u ze uiteindelijk wil gebruiker voor een smoothie, is het verstandig om alvast partjes te snijden voordat ze de vriezen in gaan.

Kaas

Jawel, kaas is ook prima te bewaren in de vriezer. Let op! zorg er wel voor dat u de kaas alvorens het invriezen raspt, want anders kan het korrelig worden bij het ontdooien.

Eieren

Ook eieren kunt u invriezen, maar alleen als u ze van tevoren klutst en in een ijsblokjesvorm giet. Voeg hier wat peper en zout aan toe, zodat het ei niet gaat scheiden

Kruiden

Wie weleens ene gerecht maakt met verse kruiden, weet dat er altijd te veel blaadjes aan de steeltjes zitten dan dat er daadwerkelijk gebruikt kunnen worden. Omdat weggooien zonde is, is invriezen een handige optie. Het enige wat u hoeft te doen is de kruiden fijnhakken, in een ijsblokjesvorm doen en er wat olijfolie over gieten. Als u een blokje wilt gebruiken, kunt u deze direct in de pan gooien.

Noten

Noten worden meestal in een bakje of zakje verkocht en ook op die manier bewaard. Ze zijn dan een tijd houdbaar, maar niet heel erg lang. Wie noten invriest in een zakje, kan deze tot wel 2 jaar lang bewaren.

Citrusvruchten

Citroenen, grapefruit, sinaasappel en andere citrusvruchten zijn extra lang houdbaar als u ze bewaard in de vriezer. U kunt ze in schijfjes snijden om een glas water mee op te frissen, maar u kunt het sap ook opvangen in een ijsblokjesvorm. Als u dan bijvoorbeeld iets gaat bakken waar vers citroensap in moet, dan kunt u het zo uit de vriezer halen.

Kersen en aardbeien

Echt lekkere kersen en aardbeien zijn in Nederland maar relatief kort te verkrijgen en daarom is invriezen een erg verstandige optie. Kerken moet u wel ontpitten en bij aardbeien moeten de kroontjes eraf gehaald worden, maar veel meer voorbereiden hebben de vruchten niet nodig voordat ze – in een zakje!- de vriezer in gaan. Let er wel op dat u alleen rijpe exemplaren selecteert om in te vriezen, want wat onrijp de vriezer in gaat, komt er ook onrijp uit.

(Bron: gezondheidsnet, archief)

Geef een reactie

Reacties (2)

    madelieve says:

    Kerken ontpitten? Dat lijkt me een lastige klus..

    fpgh says:

    Koop je brood en het zit bijvoorbeeld in cellofaan verpakt dan kun je dat zeker een week goed houden in het koelvak (dus niet in de vriezer) het blijft heerlijk vers
    na gebruik van bijv. een paar boterhammen sluit de verpakking dan met een elastiekje je zult zien dat het echt vers blijft