recepten zonder vlees

Recepten zonder vlees: ook lekker ná de Week Zonder Vlees

Steeds meer Nederlanders eten minstens eens per week een maaltijd zonder vlees. In de Nationale Week Zonder Vlees zetten we ter inspiratie een aantal van onze overheerlijke vleesloze recepten op een rij. Wat gaat u maken?

Rösti van bloemkool van Sandra Ysbrandy

Als u een maaltijd zonder vlees eet dan moet u extra op eiwitten letten, legt Sandra uit in haar recept voor rösti van bloemkool, linzen en vadouvan mayonaise. In plaats van vlees kunt u bijvoorbeeld noten, pitten, zaden, zuivel, ei of tofu toevoegen. Sandra combineert granen en peulvruchten: aan deze rösti van bloemkool voegt zij linzen (peulvrucht) toe en ze serveert er zilvervliesrijst (graan) bij.

Taco’s van Janny van der Heijden

Paddenstoelen hebben niet alleen een heerlijke smaak, ze geven ook (een vlezige) structuur aan een gerecht. Ideaal om bijvoorbeeld gehakt mee te vervangen. Zoals Janny van der Heijden doet in haar recept voor Mexicaanse taco’s.

Ketoprak van Francis Kuijk

Een gerecht waarbij u vlees totaal niet zult missen is Ketoprak (op de foto). Dit vegetarische gerecht komt oorspronkelijk uit Jakarta, Indonesië. Francis maakt haar eigen ‘snelle’ variant die makkelijk te maken is en redelijk snel op tafel staat. Ze serveert er een dressing/saus bij op basis van pindakaas.

Bitterbal zonder vlees van Robèrt van Beckhoven

Staan er bij u weleens bitterballen op het menu, denk dan ook eens aan een vleesloze variant. Robèrt heeft er 1 met risotto voor u. Als u risotto kookt tot een wat dikkere pap en goed laat afkoelen, zijn de balletjes die u er vervolgens van rolt stevig genoeg om heel te blijven tijdens het frituren. Heerlijk met wat Parmezaanse kaas.

Vietnamese saladerolletjes van Emina Zorlak

Ook tijdens de lunch kunt u kiezen voor gerechten zonder vlees. Emina maakt graag vleesloze maaltijden en is er een kei in om met weinig ingrediënten een smakelijk geheel te maken. Zoals haar Vietnamese saladerolletjes met savooiekool in een rijstvel.

Vegetarische Wellingtonpakketjes van Sandra Ysbrandy

Beef Wellington is niet voor niets een zeer populair gerecht, maar onderschat de vegetarische variant van Sandra niet. Zij verpakt een overheerlijk champignonmengsel samen met onder andere linzen en hazelnoten in bladerdeegpakketjes.

Snelle zelfgemaakte panpizza van Mounir Toub

Het voordeel van zelf een pizza maken is dat u zelf kunt kiezen waar u hem allemaal mee belegt. En daar zijn heel veel vleesloze opties voor. In het geval van een panpizza is het zaak niet te natte ingrediënten te kiezen en Mounir heeft een lekker recept voor een snelle, vegetarische variant.

Vlees vervangen door insecten

Durft u het aan, vlees te vervangen door insecten? Een groot deel van de wereldbevolking is het al gewend om regelmatig insecten te eten, maar in Nederland staat het nog in de kinderschoenen. Toch gaan we het in de toekomst waarschijnlijk steeds normaler vinden. Insecten zitten namelijk niet alleen bordenvol goede eiwitten, ze zijn daarnaast ook nog eens veel duurzamer te kweken dan vee. Bekijk onze recepten voor insectenpasta carbonara en salade met sprinkhanen.

Bekijk nog meer recepten zonder vlees op de receptenpagina en Dit Kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie