Duur 18:13
Gepubliceerd op 20 september 2019

Ketoprak

Ketoprak is een vegetarisch gerecht dat oorspronkelijk uit Jakarta, Indonesië, komt. Francis maakt haar eigen ‘snelle’ variant die makkelijk te maken is en redelijk snel op tafel staat. Bij deze ketoprak hoort een dressing/saus op basis van pindakaas. Een perfecte combinatie.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 3 eieren
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 325 gram stevige tahoe
  • 250 gram tempé
  • 1 komkommer
  • 200 gram taugé
  • 0,25 krop sla
  • 1 bosje selderij, fijngehakt
  • 2 lente-uien
  • gebakken uitjes
  • hand vol emping (optioneel)

Voor de dressing:

  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 theelepel sambal oelek (of naar smaak)
  • peper, zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 50 milliliter witte azijn
  • kokend water

Bereidingswijze:

Doe de eieren in een pan met koud water en zet de pan op een hoog vuur. Breng het water aan de kook en haal op dat moment de pan van het vuur. Zet de deksel op de pan en laat de eieren zo 12 minuten staan. Laat ze schrikken in koud water en pel ze. Snijd ze daarna in vieren.

Verwarm de olie in een diepe pan. Laat de tahoe uitlekken, snijd in plakken van circa 2 centimeter dik en frituur ze circa 5 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.

Snijd intussen de tempé in blokjes van 2 centimeter. Frituur de tempéblokjes in dezelfde olie circa 8 minuten tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Snijd de gefrituurde tahoeplakken in blokjes van 2 x 2 centimeter.

Schil de komkommer, halveer in de lengte en snijd de helften in dunne plakjes. Maak de taugé schoon door de dunne, dradige uiteindes te verwijderen. Schenk kokend water over de taugé en laat circa 1 minuut staan in het water. Giet de taugé af. Scheur de sla in stukken. Snijd de selderij fijn. Snijd de lente-ui in dunne ringen.

Pel en pers de knoflook met een knoflookpers. Pers een kwart citroen uit. Maak de dressing door alle ingrediënten, behalve het kokende water, te mengen in een kom. Voeg het water lepel voor lepel toe tot u de juiste dikte heeft.

Verdeel de sla over borden. Verdeel de tahoeblokjes, tempéblokjes, komkommer, taugé, eieren, selderij en lente-uien over de sla. Besprenkel de ketoprak met een royale hoeveelheid dressing en garneer met de gebakken uitjes en eventueel een hand vol verkruimelde emping.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (2)

    EJ schut says:

    Het is een heerlijk recept, zeker een blijvertje

    WilliamS says:

    Deze mevrouw mag vaker op vrijdag op tv. Helaas zijn alle kook uitzendingen al een lange tiijd van herhalingen. Geen nieuwe uitzendingen meer omroep Max?

Bekijk ook

Meer