Rösti van bloemkool, linzen en vadouvan mayonaise van Sandra Ysbrandy

Nederlanders eten ’s avonds graag aardappelen, groenten en vlees. Als ze een dagje geen vlees eten dan wordt dit bij voorkeur vervangen door vis, kaas, ei, een kant en klare vegaburger of helemaal niets. Toch is het belangrijk om een zo volwaardig mogelijke maaltijd samen te stellen met zoveel mogelijk voedingsstoffen. Bij een maaltijd zonder vlees moet u extra op eiwitten letten. Die kunt u halen uit noten, pitten, zaden, zuivel en ei of bijvoorbeeld tofu of tempé.

Een hele mooie combinatie is die van granen en peulvruchten. Dit levert een hoogwaardig plantaardig eiwit. In een land als India, waar veel vegetarisch wordt gegeten, is de combinatie van linzen met basmati-rijst daarom populair en in Mexico mais en kidneybonen met rijst. Aan deze rösti van bloemkool voeg ik linzen (peulvrucht) toe. En ik serveer er zilvervliesrijst (graan) bij. De Vadouvan mayonaise geeft een heerlijke romige kerriesmaak aan dit gerecht. Garneer met rucola. Smullen!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 bloemkool
  • 200 gr linzen (groen, bruin of beluga)
  • 150 gram geraspte geitenkaas
  • 4 eieren
  • 1 knoflook, fijngehakt
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • 200 gr zilvervliesrijst

Voor de vadouvanmayonaise:

  • 1 eidooier
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 160 ml neutrale olie
  • 25 gr Vadouvan
  • Zout en peper

Om te garneren: 

  • Rucola

Extra nodig:

  • Blokrasp
  • Anti aanbak bakpan
  • Garde

Bereidingswijze:

Week de linzen 10 minuten in koud water. Giet af en kook in ruim water (zonder zout) in 15-20 minuten gaar (zie aanwijzingen op de verpakking). Kook ook een portie zilvervliesrijst gaar. Rasp de bloemkool op de grove kant van de blokrasp. Roerbak de geraspte bloemkool een paar minuten in een droge koekenpan. Meng intussen de eieren met de geraspte geitenkaas. Voeg peper, zout en knoflook toe. Doe nu de roergebakken bloemkool en de gare linzen bij het eimengsel. Maak de pan schoon met keukenpapier. Verwarm de pan. Als de pan warm is doet u er een scheutje olijfolie in. Giet het bloemkool-eimengsel in de pan en bak 7-10 minuten op middelhoog vuur. Zorg dat de onderkant niet aanbrandt. Keer de rösti om met behulp van een groot bord of deksel en bak nog een minuut of 7 aan de andere kant.

Verwarm voor de mayonaise de olie samen met de Vadouvan (tot 50 graden). Laat 10 minuten van het vuur af trekken en afkoelen tot kamertemperatuur. Roer de eidooier met een garde los met mosterd, azijn en zout. Voeg geleidelijk de olie toe tot u de juiste dikte heeft (eventueel nog wat extra olie toevoegen). Breng op smaak met extra zout indien nodig, peper en citroensap. Zet tot gebruik in de koelkast om op te stijven.

Snijd de rösti in punten en serveer met rucola, Vadouvan mayonaise en rijst.

(Bron: Sandra Ysbrandy / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie