Barbecue

Barbecue tip: zo voorkomt u dat uw eten vastplakt

Tijdens een barbecue kunt u op een lekkere en makkelijke manier allerlei ingrediënten bereiden. Een nadeel is alleen dat die weleens de neiging hebben om aan het rooster vast te plakken. Daar zijn een aantal handige tips voor om dat te voorkomen.

Soort voedsel van belang

Des te magerder vlees is, des te sneller plakt het aan het rooster vast. Dat is bijvoorbeeld het geval bij kipfilet en varkenshaas. Vettere vleessoorten plakken veel minder, zoals bijvoorbeeld worstjes, hamburgers en speklapjes. In het geval van vis doet u er goed aan om te kiezen voor een stevige soort, zoals zalm, tonijn of heilbot. Vermijd delicate vissoorten, die al uit elkaar vallen als u er alleen maar in prikt. Maar niet alleen vlees en vis kan blijven plakken, ook bij groente en vegetarische vleesvervangers kan dat gebeuren. Met onderstaande tips is dat voortaan verleden tijd.

Schone barbecue

Om te beginnen is het heel belangrijk om te barbecueën met een zo schoon mogelijke barbecue. Achtergebleven resten van een voorgaande keer zorgen ervoor dat alles veel sneller vastplakt. In een eerder artikel geven we tips voor de schoonmaak ervan.

bbq
Lees ook: Barbecue weer aan? Zo maakt u ‘m achteraf blinkend schoon

Citroenschijfjes

U kunt citroen op 2 manieren gebruiken om vastplakken te voorkomen. Ten 1e kunt u het rooster met een schijfje citroen insmeren. Het zure sap neutraliseert het rooster en vormt een dunne beschermlaag. Herhaal dit tijdens het bakken verschillende malen en u zult merken dat het vlees, de vis en de andere zaken die u bereidt minder vastplakken en makkelijker loskomen. Ten 2e kunt u schijfjes citroen op de plaat leggen en wat u wilt bakken daar bovenop. Zo voorkomt het schijfje dat het vastplakt. Deze methodes geven extra smaak mee en u moet daarom dus wel van de smaak van citroen houden. Als alternatief kunt u ook schijfjes sinaasappel, limoen of ui gebruiken.

Olie

Voorafgaand aan het barbecueën kunt u het rooster met wat keukenpapier met een dun laagje olie insmeren. Door het voedsel vervolgens ook van wat olie te voorzien plakt dit niet zo snel meer vast aan het rooster. Dep in het geval van vlees dit eventueel eerst droog voor u de olie aanbrengt. Doe tijdens het bakken geen nieuwe laagjes olie meer op het rooster, want anders ontstaat er al snel veel rookontwikkeling. Gebruikt u een marinade, voeg daar dan ook wat olie aan toe, want vooral gezoete marinades plakken anders vast aan het grillrooster.

In aluminiumfolie

Vis leent zich goed om in aluminiumfolie te bereiden op de barbecue. Maar ook groentesoorten als paprika en tomaat zijn hiervoor geschikt. In de pakketjes kunt u eventueel extra smaakmakers toevoegen.

Goed hete barbecue

Het voedsel komt makkelijker los van het rooster als u de barbecue goed verhit voordat u met het bakken begint. Bij lagere temperaturen blijft alles veel sneller kleven. Bij de juiste temperatuur schroeit het voedsel meteen dicht en wordt er daardoor een laagje gevormd dat makkelijk los komt van het rooster. Doe de barbecue dus tijdig aan en geef het voedsel even de tijd om grillstrepen te vormen voor u het omdraait.

(Bron: 24Kitchen, Libelle.Be, Napoleon, BBQ Helden, Vlees.nl, wikiHow. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie