vlees

Minder vlees eten op de agenda tijdens de Nationale Week Zonder Vlees

Voor de tweede keer is de Nationale Week Zonder Vlees van start gegaan. Van 11 tot en met 17 maart 2019 worden Nederlanders opgeroepen om geen vlees te eten en in plaats daarvan de mogelijkheden van de plantaardige keuken te ontdekken. Bedoeld om de positieve impact van minder vlees eten te benadrukken en tegelijkertijd te bewijzen dat een dagje zonder vlees of vis eigenlijk heel lekker en gemakkelijk is.

Vooroordelen vegetarisch eten

Saai, smakeloos en ingewikkeld, dat is vaak het idee dat vleeseters hebben over vegetarisch eten. Initiatiefnemer van de week Isabel Boerdam hoopt dit te doorbreken. In 2018 hebben 33.000 Nederlanders aan de week zonder vlees meegedaan. Voor dit jaar hoopt Boerdam op minstens 50.000 deelnemers. Iedereen kan meedoen, van consument tot supermarkt, van school tot pompstation en van kantine tot restaurant. Er worden diverse activiteiten georganiseerd en iedereen die zich inschrijft krijgt zolang de voorraad strekt gratis het Week Zonder Vlees-magazine met recepten, interviews, groenteweetjes, kooktips en alle benodigde informatie voor de week.

Vegetarische Restaurantweek

Tijdens de Nationale Week Zonder Vlees vindt ook de Vegetarische Restaurantweek plaats. Een selectie restaurants door heel Nederland heeft dan een speciaal vegetarisch aanbod voor lunch of diner. Ook hebben diverse bedrijven, universiteiten en pompstations tijdens deze week een vergroot vegetarisch aanbod in hun restaurants en kantines.

Dagje zonder vlees nieuwe standaard

De initiatiefnemers vinden elke dag vlees eten niet meer van deze tijd en hopen dat de week ervoor zorgt dat minstens 1 dag per week zonder vlees de nieuwe standaard wordt. De gemiddelde vleeseter consumeert 110 gram per dag. Een jaar lang elke week 1 vleesloze dag bespaart per persoon al 6 kilo vlees en zo’n 1000 liter water (nodig voor de productie). Wie het deze hele week volhoudt consumeert zo’n 770 gram minder vlees en bespaart daarmee ongeveer 130 liter watergebruik en zo’n 13,3 kg CO2, wat overeen komt met zo’n 76 km autorijden.

Inspiratie voor vegetarische gerechten

Op zoek naar inspiratie voor lekkere gerechten zonder vlees? Neem dan een kijkje bij onze recepten. Daar vindt u bijvoorbeeld de overheerlijke Shashuka met tomaten en eieren van Mounir en de kleurrijke quinoa en doperwtenburgers van Sandra.

Lees ook: vooral mannen hebben nog moeite met minder vlees op het menu.

(Bron: weekzondervlees.nl, ANP)

Geef een reactie