Insectenpasta carbonara en salade met sprinkhanen van Janny van der Heijden

We moeten meer insecten eten vindt culinair journalist Janny van der Heijden. Insecten zitten immers vol met goede eiwitten en ze kunnen ook nog eens duurzaam worden gekweekt. Eénvierde van de wereldbevolking eet al regelmatig insecten. Wilt u het ook eens uitproberen? Hieronder vindt u 2 smakelijke gerechten met insecten erin verwerkt. 

Insectenpasta carbonara (3 personen)

Ingrediënten:

200 gram insectenpasta
Zout
Ongeveer 100 gram spekblokjes
1 eidooier van een groot ei
100 milliliter slagroom
50 gram geraspte parmezaanse kaas
1 volle eetlepel gehakte peterselie

Bereidingswijze:

Kook de pasta beetgaar in gezouten water. Bak de spekblokjes intussen in een koekenpan zachtjes uit. Roer de eidooier los met de slagroom. Giet de pasta af, maar houd wat van het kookvocht achter. Laat de spekblokjes uitlekken op keukenpapier. Doe de pasta terug in de pan. Meng er de room met de eidooier door. Bestrooi met de spekreepjes en kaas, schep snel door elkaar en bestrooi met peterselie.

Tip

De gewone spekjes kunnen ook vervangen worden door een vegetarische variant. Bereid ze volgens aanwijzingen op de verpakking. Voeg eventueel een teen knoflook toe aan de saus van de pasta

Salade met sprinkhanen (2 personen)

Ingrediënten:

75 gram gemengde jonge bladsla
1 avocado
2-3 eetlepels half zongedroogde tomaatjes
Appelkappertjes naar smaak
10 gram sprinkhanen voor de dressing
3 dessertlepels olijfolie
1 dessertlepel (frambozen)azijn

Bereidingswijze:

Maak de dressing voor de salade. Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in repen of blokjes. Meng de slablaadjes met de dressing en verdeel de blokjes avocado, de tomaatjes en enkele kappertjes hierover. Meng nogmaals kort en verdeel over 2 bordjes. Garneer met de sprinkhanen.

Beeld: Janny van der Heijden

Geef een reactie